БСП изпраща сигнал до Генерална дирекция "Конкуренция"  на ЕК за концесията на "Летище София". Това съобщи депутатът Георги Свиленски. Според експерти на партията има нарушения на правилата на ЕС за държавна помощ при процедурата за определяне на концесионер и възлагане на концесия за строителство. От БСП изпращат и писмо до премиера Бойко Борисов, в което се настоява процедурата по концесията да бъде спряна до произнасянето на ЕК.

Според Свиленски в договора е посочено, че в радиус на 100 километра от летище София никой друг концесионер няма право да изгражда летище, което давало предимство на бъдещия концесионер. По думите му ако концесионерът решил, че има нужда от отчуждаването на терени, това ще се извършва от държавата, а разходите ще се приспадат от инвестицията, т.е. тя няма да се изпълнява.

"Държавата ще предоставя помощ на концесионера за получаване, подновяване и удължаване срока на всички разрешения, съгласия, във връзка с действието на договора. Такива условия няма в държавата към нито една фирма или концесионер", каза още Георги Свиленски.

За пореден път от БСП коментираха и изграждането на 134 км от магистрала "Хемус". Според Елена Йончева тези пари се дават без да има работен проект.

"Правителството дава тези пари без обществена поръчка и без одобрението на парламента. Такава практика в Европа не съществува", заяви Йончева.

И допълни, че за да проработи схемата се наема държавната фирма "Автомагистрали", която няма опит в подобно строителство и служи за "черна кутия" за преразпределяне на парите към предварително избрани фирми.

"За да се направи тази схема, трябва доверен човек в "Автомагистрали". През 2017 г. за изпълнителен директор на "Автомагистрали" е назначен Стоян Беличев, който е бил съдружник с членове на семейство Върбакови - със Славчо Върбаков, съпруг на Гинка Върбакова, във фирма "Атлаз -3-Груп" и с Малина и Кръстинка Върбакови в "СИМИ Груп". Нашият въпрос към управляващите е: Лицето, което стои зад Гинка Върбакова, същото ли е, което стои зад "Автомагистрали", или връзката на г-н Беличев със семейство Върбакови е просто случайност", каза още Йончева.