Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер реагира светкавично на новината от Лондон.

„Със съжаление отбелязвам вота в Камарата на лордовете тази вечер. Призовавам Великобритания да уточни колкото може по-бързо намеренията си. Време почти не остана“, написа той в туитър.

Малко след това шефът на Еврокомисията заяви:

„Рискът от хаотично напускане на ЕС се увеличи с вота от тази вечер.“

Юнкер напусна преждевременно сесията на Европарламента в Страсбург и се завърна в Брюксел, за да следи гласуването на „Брекзит“.

Светкавична бе реакцията и на Доналд Туск.

Първо той заяви, че след вота единственото положително решение за Великобритания би било тя да остане в ЕС, предаде Ройтерс.

По-късно Туск също писа в туитър:

„Ако сделка е невъзможна и никой не иска сделка, кой тогава ще има смелостта да каже кое е единственото положително решение?"

Говорител на Туск съобщи, че лидерите на 27-те останали страни от ЕС съжаляват за решението на британския парламент да отхвърли споразумение, което според тях „остава най-добрият и единствен начин за гарантиране на организирано излизане на Великобритания от Съюза“.

Лидерите призовават Лондон „да изясни намеренията си относно следващите си стъпки колкото се може по-бързо“. Те ще останат единни и ще се опитат да намалят щетите, които ще бъдат причинени от „Брекзит“.

Европейските лидери също така ще продължат процеса на ратифицирането на сделката от страна на ЕС въпреки резултатите от вота тази вечер.

„Ще продължим подготовката за всички варианти, включително за сценарий без сделка. Рискът от хеотично излизане (от ЕС – б.р.) нарасна след това гласуване и, дори да не искаме това да се случи, ще бъдем подготвени за него“, се казва в изявление не говорителя, координирано с 27-те членки на Съюза.

Великобритания ще бъде най-големият губещ, ако напусне ЕС без сделка, заяви френският президент Еманюел Макрон, предаде Ройтерс.

"Първият вариант е те да напуснат без сделка. Те казват: "няма сделка". Това е страшно за всички. Първите губещи в такъв вариант ще бъдат британците", коментира той на среща с кметове в Париж.

Германският вицеканцлер и министър на финансите Олаф Шолц предупреди за риск от хаотично излизане на Великобритания от ЕС, предаде ТАСС.

"Днес е горчив ден за Европа", написа той в Туитър, коментирайки гласуването в британския парламент против споразумението между Брюксел и Лондон. "Ние сме подготвени, но един хаотичен Брекзит представлява най-лошия от всички варианти за ЕС, но особено - за Великобритания", смята германският вицеканцлер. 

Лидерът на блока на ХДС/ХСС в Бундестага Ралф Бринкхаус призова всички страни "да запазят спокойствие". "Но ЕС не може да се откаже от своите принципи, макар да искаме и занапред да поддържаме тесни връзки с британците", написа той в Туитър.
Германското правителство с бързи темпове се готви за хаотично излизане на Великобритания от ЕС, съобщи на сайта си в. "Ханделсблат", позовавайки се на конфиденциален документ на външното министерство. 

"В светлината на вътрешнополитическата ситуация в Обединеното кралство не трябва да се изключва хаотичен Брекзит", се казва в документа, откъси от който публикува изданието. "Затова правителството ускорява подготовката си, преди всичко в случай на хаотично напускане". 

Австрийският канцлер Себастиан Курц каза, че няма да има предоговаряне на сделката за "Брекзит". Той направи това изявление, след като британският парламент не я подкрепи по-рано тази вечер, предаде Ройтерс.

"Съжалявам за изхода от вота за "Брекзит" в Долната камара на британския парламент. Във всеки случай няма да има предоговаряне на споразумението за излизането от ЕС", заяви Курц, чиято страна беше през втората половина на миналата година ротационен председател на Съюза.

„Макар да не искаме това да се случи, Европейската комисия ще продължи трескаво да работи, за да гарантира, че ЕС е добре подготвен", коментира белгийският премиер Шарл Мишел.

И британският бизнес е потресен

Британският бизнес е дълбоко разочарован от днешното гласуване.

„Нещата са такива, че според британските закони ще напуснем ЕС на 29 март, със сделка или без, а нашите депутати се държат така, сякаш разполагат с цялото време на света. Как бизнесът ще се подготви в тази смътна мъгла?“, питат от Института на директорите, включващ шефовете на най-големите компании в Обединеното кралство.

„Нямаме думи да опишем разочарованието и нарастващото раздразнение сред бизнес лидерите след 2 години и половина возене на политическото влакче на ужасите, което, изглежда, няма да спре“, коментираха от Британската търговска камара.