След огромното поражение на Тереза Мей покрай сделката за "Брекзит" парламентът и страната са изправени пред несигурни дни. В сряда ще бъде разисквано предложение за вот на недоверие. Ако правителството загуби, може да има общи избори. Но дори да отхвърли предложението, следващите стъпки на премиера са опасни, коментира "Гардиън"

Веднага след като загуби гласуването за "Брекзит" с 230 гласа, Тереза Мей каза, че такъв е „мащабът и важността“ на поражението й, че ще отдели време за предложение за вот на недоверие, ако бъде внесено от лейбъристите или дори от една малка опозиционна партия. Джереми Корбин веднага потвърди, че лейбъристите ще го направят.

Какво ще стане, ако лейбъристите спечелят?

Няма да има незабавен избор; вместо това ще има период от 14 календарни дни, в който правителството може да се стреми към възстановяване на доверието на депутатите или може да се формира друго правителство. Ако това не се случи, тогава парламентът ще бъде разпуснат със стандартните 25 работни дни, необходими преди провеждането на изборите. Законът не посочва точно какво може да се случи през този период и тъй като разпоредбата все още не е използвана, остава неясно как, ако изобщо, този гратисен период потенциално може да се използва за формиране на съвсем различно правителство, например коалиция или лейбъристко правителство на малцинството.

Могат ли лейбъристите да спечелят?

Колкото и много консервативни депутати да не харесват плана на Тереза Мей за "Брекзит", те не се интересуват от предсрочни избори, а още по-малко желаят да позволят лейбъристко правителство. Така че много малко, ако изобщо има такива, вероятно ще гласуват с Корбин. Коалиционните партньори на юнионистката партия, които гласуваха против сделката, веднага обещаха, че ще подкрепят премиера във вота за недоверие. Европейската изследователска група, която се противопостави на споразумението на Мей, също бързо заяви, че ще я подкрепи при вота на недоверие. Ако Тереза Мей остане, каква ще бъде следващата й стъпка? Тереза Мей започва да танцува около някаква форма на план Б. Мей каза, че веднага ще започне преговори с торите и хората от други партии „в конструктивен дух”, за да търси сделка, която може да спечели подкрепата на Камарата на общините. Всяка идея трябва да бъде „действително договорена и да има достатъчна подкрепа в тази камара“, каза тя.

Мей трябва да представи предложение на общините до понеделник. Това би могло да бъде изменено, което означава на теория, че членове на парламента със свои идеи могат да се опитат да овладеят процеса. Много ще зависи от това дали председателят на парламента Джон Бъркоу ще позволи такива намеси, пише "Фокус".