ГЕРБ ще даде възможност на общините да увеличават данъка върху доходите на физическите лица и това ще бъде стъпка към тяхната по-висока финансова самостоятелност. Това стана ясно при представянето на управленската програма на партията. Бившият зам.-финансов министър Владислав Горанов обясни, че тази възможност на общините ще бъде дадена чрез промени в законодателството, като те ще могат да увеличават данъка с не повече от 2%. Парите от тази надбавка ще остават за тях.

"Сегашната система на облагане е най-удачна за българското общество".

С тези думи Горанов обясни, че плоският данък от 10% няма да бъде променян. За пореден път Горанов заяви, че има проблеми с приходите, е дефицитът е на безпрецедентни нива. Той изтъкна, че обединението на Националната агенция по приходите (НАП) и агенция "Митници" е добро решение. Според него така ще се избегне възможността за кражби, укриване на данъци, контрабанда.

"Няма да замразяваме доходите, те ще растат. Но пропорционално на това, което произвеждаме. Не на база на популистки обещания", заяви Горанов.

От ГЕРБ заявиха, че икономиката, енергетиката и туризмът ще бъдат отделени. Всички назначения в администрацията щели да минават през конкурси. В кратки срокове щели да се обединят всички съществуващи регистри в администрацията, да се създаде единна деловодна система. Всички лицензионни и регистрационни режими също щели да се управляват само електронно.

ГЕРБ обещава въвеждане на единни стандарти за управление на държавните болници, което ще доведе до тяхната оптимизация. Герберите се обявиха и за въвеждане на диагностично свързани групи, които да заменят клиничните пътеки. В спешната помощ пък щели да работят не високо квалифицирани лекари, а достатъчно добре обучени млади парамедици. Ще се подобрява и събираемостта на здравните вноски.

"Магистрала "Хемус" е основен приоритет",

заяви бившият регионален министър Лиляна Павлова. Тя каза още, че ще се работи за довършването на магистралите "Струма" и "Марица". Пътят София-Видин също бил приоритет.

Бившият икономически и енергиен министър Делян Добрев пък заяви, че субсидирането на цената на тока е грешна политика. Според него енергийно бедните трябва да бъдат подпомагани през механизмите на бюджета, а останалите трябва да плащат цени по пазарни механизми. Преди това обаче трябвало да се гарантира пълна либерализация на пазара. Добрев каза, че се предвижда да се отделят 2 млрд. лв. за саниране на жилищните сгради. Основна роля в това щели да играят общините, а етажната собственост трябвало само да даде своето съгласие. ГЕРБ ще продължи и разработването на български находища на газ.

Бившият зам.-министър на образованието Милена Дамянова заяви, че ще се увеличат средствата за образование и наука. 50% от субсидията на висшите училища щяла да се обвърже с качеството на обучението им. Дамянова каза, че ще се въведат и часове по предприемачество.

"Няма нужда от въпроса "кой", ясно е кои сме, ясно е кой носи цялата отговорност. Имаме години опит в местната, централната власт и на европейско ниво. Сега сме по-силни, по-можещи, по-мъдри, знаем какъв е правилният път, имаме силата да го извървим".

Това каза евродепутатът Томислав Дончев. Според него е важно да има обществена и политическа среда, в която да се говори с аргументи, лъжата да се наказва, да има памет и отговорност, а задкулиситето трябва да се замени с прозрачност.

"Социалната политика не е патент на социалистите, реформите не са запазени само за реформаторите", каза Дончев.

Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов пък обясни, че хората, които са представили програмата на партията, са просто част от нейния експертен потенциал и не трябва да бъдат разглеждани като бъдещите министри.