Да, това е лобизъм! За бъдещето на нашите деца!

Зададе ли се голяма сделка, по традиция се разиграват драматични битки, в които се включват популисти, лобисти и обикновени лаици. Едните плачат за ниските пенсии и заплати у нас, другите успешно манипулират общественото мнение, подпомогнати от грешките на управляващите – опорочена процедура и невнятни обяснения.

Единствените, чийто глас почти не се чува, са експертите, които обективно могат да преценят плюсовете и минусите на всяко едно предложение.
Класически пример за това е сделката за купуването на нови бойни самолети за армията.

Всички ще се съгласят, че най-важното в случая е да се вземат машини, които са способни да извършват основната задача – да пазят страната ни в случай на нужда. Затова те трябва да са адекватно оборудвани и съвместими с въоръжението на нашите съюзници от НАТО.

Ако се оценят обективно офертите, които са на масата, могат да се направят няколко извода.

И трите машини, които можем да купум – Eurofighter, Gripen и F-16V Block 70, не могат да се поберат в определената от парламента бюджетна рамка от 1.8 млрд. лв. Eurofighter и Gripen се предлагат без въоръжение и затова на пръв поглед са по-евтини.

Ако обаче офертите се преценят при равни условия – т.е. напълно окомплектовани и въоръжени с ракети, F-16V Block 70 вероятно ще излезе най-евтиният вариант.

За съжаление България има дълъг и тъжен опит с купуване на летящи „сандъци“. В момента имаме МИГ-29 без въоръжение, които стават единствено за снимане на предизборни клипове, ако някой пилот реши да влезе в политиката, но не и за участие в истински бойни действия.

В случая F-16V Block 70 върви с цялото оборудване и въоръжение, докато при Eurofighter и Gripen тепърва ще трябва да се преговаря и за сроковете за доставка, и за цена.

Не е за пренебрегване и фактът, че F-16V Block 70 не е полицейска машина като Gripen, а далекобойна единица, която може да възпре всеки недоброжелател далеч, преди да е доближи границите ни, независимо дали агресията идва по въздух, по суша или по вода. F-16V Block 70 “вижда” най-далеч в сравнение с конкурентите си. Радарният му комплекс е най-модерният от предлаганите. Така се осигурява „запас“ от време за реакция, преди да попадне в обсега на вражески самолети или ПВО установка.

Има ли нещо по-важно от живота на нашите бойни летци?

Придобиването на F-16V Block 70 ще даде на България най-после възможност за мащабно военно индустриално сътрудничество с най-напредналата във военнотехнологично отношение страна – САЩ. За мнозина това може да изглежда излишно или абстрактно, но е факт, че най-модерната американска военна база в Европа е в нашата страна, край Ново село. И това допринася много и за боеспособността на нашата армия с организираните съвместни учения, и за икономическия просперитет на района около нея с инвестициите, които се направиха там.

Така че, ако трябва да направим информиран избор, за мен победителят е ясен. И това мое мнение е откровен лобизъм. За сигурността и бъдещето на нашите деца!

---

Бел. ред.: Мнението на бившия депутат Гроздан Караджов препечатваме от фейсбук профила му. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.