Решено - Народното събрание даде мандат на правителството и премиера Бойко Борисов да започне разговори със САЩ за купуване на изтребители F-16 и да изготви на базата на преговорите проект на международен договор, който депутатите след това да ратифицират.

Парламентът разреши на кабинета и да се отклони от изискванията в приетия през 2018 г. проект за инвестиционен разход - таван на цената за 8 самолета от 1,8 млрд. лв., срок на доставка на първите машини до 2 години след подписване на договор, схема за разсрочено плащане и т.н.

По всички изброени критерии офертата на САЩ и производителя на изтребителите "Локхийд Мартин" към момента не се вписва, но отклонения, според властта и експертната група, има и в офертите на Швеция за "Грипен" и на Италия за "Юрофайтър" втора ръка. 

Подкрепата за преговорите за F-16 се очакваше, но не и точно във формата, в който бе получена. Защото управляващото мнозинство на ГЕРБ и "Обединените патриоти" се пропука. Така мандатът за преговори със САЩ бе даден с гласовете на 94 депутати от ГЕРБ, едва 11 от общо 27 "патриоти" - всичките от ВМРО, чийто председател е вицепремиерът Красимир Каракачанов, и тези на ДПС. 

"Против" бяха 66 от общо 79 социалисти (останалите или отсъстват, или не са гласували), 11 представители на управляващите "Обединени патриоти" от НФСБ и "Атака" и 4 депутати от "Воля" (от общо 11 по списък).

Изненадата: Валери Симеонов е "против"

Пропукване в "Обединени патриоти" също се очакваше - но от страна само на "Атака". По време на дебатите обаче се оказа, че и бившият вицепремиер и лидер на НФСБ се обяви "против" предложеното от правителството решение. 

"Ние ще гласуваме против това решение - то няма да обезпечи суверенитета на въздушното ни пространство", обяви Симеонов. 

Той припомни, че според НФСБ най-добрият начин за защита на въздушното ни простанство е разполагане на натовски ракетни бази - в частност с ракети земя-въздух. Но не това е основият аргумент срещу продължаването на процедурата, а според Симеонов унизителният за държавата начин, по който тя е протекла, защото страната ни се опитва да промени първоначалното си решение за инвестиционния разход, за да се впише в една от офертите. 

"Няма друга алтернатива за България от НАТО и евроатлантическата ориентация", декларира Валери Симеонов, но по думите му процедурата е опорочена и един от възможните изходи е прост - старт на нов конкурс.

Симеонов попита и какъв е сигналът към останалите ни партньори, които са и големи инвеститори в България - Италия и Швеция, чиито оферти са отхвърлени в случая, при положение че се предлага нагаждане на инвестиционния проект към третата оферта за нови изтребители.

Волен Сидеров поиска преговори и с Русия. Или "безплатни" F-16

Каква е позицията на "Атака", откъдето се очакваше пропукване заради ясната проруска ориентация на партията? Конкретен отговор в изказването си лидерът й Волен Сидеров не даде, но при гласуването накрая той и представителите на партията му бяха очаквано "против".

По време на дебатите Сидеров говори как САЩ в лицето на Доналд Тръмп и Русия в лицето на Владимир Путин - и двамата големи лидери, изповядвали тезата, че ще правят това, което е добре за държавата им. В Европа и в България такива лидери липсвали. Затова Сидеров предложи писмено друг подход - вместо Народното събрание да дава мандат за преговори със САЩ, да даде мандат за претовори с всички, които могат да предложат на България военна техника. И не само Швеция и Италия, които подадоха оферти за изтребители, а и с Русия, например, която произвеждала качествена техника. 

САЩ да ни подарят безвъзмездно изтребители F-16 и това да е искането на България, настоя още Сидеров. Мотивът - това да бъде компенсация за това, че от 2006 г. САЩ използвали български военни бази безвъзмездно. Никой не му опонира. 

Сидеров поиска и в претоворите с всички да участва по един депутат от всяка парламентарна група. Всичките му предложения, закономерно, бяха отхвърлени. 

ДПС: Подкрепа за ориентацията на България от 1990 г. насам

Изненадващата позиция на депутатите от НФСБ днес нямаше как да повлияе на окончателното решение на Народното събрание. Не само заради аритметиката на гласовете в последствие, а и защото още в началото на дебатите председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който пръв взе думата, обяви подкрепата на движението за даване на мандат на правителството да започне преговори със САЩ за покупка на F-16 и възможност за отклоняване по време на преговорите с параметрите в одобрения инвестиционен разход по повод цена, срокове на доставка и т.н.

"Ние говорим за купуване на сигурност, а не просто за купуване на самолети. ГЕРБ до вчера твърдяха едно, а днес твърдят, че решението е стратегическо и политическо. Въпросът е могат ли ГЕРБ да осигурят политическо мнозинство по този въпрос и ако не могат - що за управление е това? Въпросът е реторичен", заяви Карадайъ много преди изказването на Валери Симеонов. 

От ДПС ясно обявиха, че изборът е политически и стратегически - а именно евроатлантическата ориентация на България, в което САЩ е основен партньор в НАТО и позицията на движението е непроменима и последователна от 1990 г. насам. Йордан Цонев от ДПС обяви, че още през 2017 г. на Консултативен съвет по национална сигурност при президента Румен Радев позицията е била за старт на политически преговори за покупка на нови самолети, а не за провеждането на конкурсна процедура, защото решението по същество няма как да е различно от политическо. А управляващите сами са се вкарали в капан, да го превърнат в търговско със събиране на оферти и оценката им. И чак накрая са се сетили за политическите аргументи за избора на оферта. 

БСП "за" модернизация, против "празен чек" за правителството

Позицията на БСП беше ясна и съвсем очаквана - подкрепа за модернизацията на армията - по принцип, но не и по начина, по който я предлага властта. След поредица от изказвания, които коментираха и исканото отклонение от приетия от Народното събрание проект за инвестиционен разход, и цената, и качествата на самолетите, позицията обобщи лидерката на социалистите Корнелия Нинова.

По думите й с начина си на действие ГЕРБ са постигнали няколо неща. Сред тях: 

- Злепостави партньора ни САЩ в очите на българските граждани заради съмненията за натиск.

- Злепостави България в очите на европейски партньори, каквито са Швеция и Италия

- Наля вода в мелницата на институционалната война в България - между правителството и президента Румен Радев.

Нинова, а и съпартийците й преди това обявиха, че са против заобикалянето на решението на Народното събрание от 2018 г., в което бяха поставени ясни параметри на бъдеща сделка за купуване на нови изтребители. От позициите на левицата обаче се разбра, че ако бъде постигната договореност със САЩ, която се вписва в цената от 1,8 млрд. лева и останалите приети миналата година критерии - то при ратификация на бъдещ договор биха могли да гласуват и "за". 

Появиха се и допускания, че Швеция и Италия биха могли да обжалват решението на българските власти и въпроси кой ще носи отговорността тогава. 

А Корнелия Нинова попита дали е налице нова управляваща коалиция - ГЕРБ, ДПС и ВМРО. 

Къде е Бойко Борисов? А президентът Румен Радев?

Дебатите започнаха със заяждания "на дребно" - първо Антон Кутев от БСП попита защо в залата го няма премиерът Бойко Борисов, когато се гласува статегическо решение в Народното събрание и при положение, че решението го зясяга пряко, защото лично ще е натоварен да го изпълнява. 

В отговор Данаил Кирилов от ГЕРБ попита къде е върховният главнокомандваш - президентъ Румен Радев, който се интересувал от процедурата за избор на изтребители, има специално място в пленарната зала, но не я е посещават отдавна.

Междуинстуционалното напрежение обаче не се ограничи дотук - председателят на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов построи почти цялото си политическо изказване на Радев. С обнинения как преди години като летец и началник на Военновъздушните сили подкрепял покупка на F-16, а като влязъл в политиката,"номиниран от една партия и вероятно зависим от нея", променил позициите си. 

Нито Цветанов, нито някой друг от ГЕРБ каза каквоо и да било по въпроса с разпада на парламентарното мнозинство на управляващата коалиция по темата "нови изтребители". Цветанов обаче изрично благодари на ДПС за устойчивата им и непроменена позиция в годините и за подкрепата. 

Бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев пък благодари на всички, работили в продължение на 10 години за модернизацията на армията, но обяви, че най-голяма благодарност за старта на тази модернизация с преговорите за изтребители трябва да има за партия ГЕРБ (въпреки че очевидно за близо 10 години с кратко прекъсване темата "нови самолети" е все още нерешена - б.р.)

Благодарности дойдоха и от професионалното ръководство на Българската армия, чиито представители говориха от парламентарната трибуна и присъстваха по време на четиричасовите дебати. 

САЩ вече реагираха

Буквално минути след решението на Народното събрание дойде и реакцията от САЩ. От посолтвото на Вашингтон в София обявиха в официално съобщение, че привестват решението на българския парламент. 

"Очакваме да продължим укрепването на стратегическото партньорство с България, нашият съюзник в НАТО", обявиха от дипломатическата мисия.

Привествие дойде и от американската компания производител на F-16 в модификацията Блок 70, за която ще преговаря България - "Локхийд Мартин".