Докато не се справим с фалшивите новини, трябва да има забрана за публикуване на социологическите проучвания в изборния ден. Това заяви днес в кулоарите на парламента депутатът от ДПС Хамид Хамид.

Поводът е предложение на ГЕРБ да отпадне забраната за медии да публикуват предварителни резултати в деня на изборите. В момента всеки може да качи такива във фейсбук, но глоба се налага само на медии, които го направят.

"Не съм се запознал с техните мотиви, но аз ще се върна защо беше въведена тази забрана - тя беше въведена, за да няма манипулации, да не се манипулира общественото мнение", отбеляза Хамид.

Кой ще поеме отговорност, ако след 17 ч някои медии обърнат резултата със съобщаване на социологически данни, пита още той.

Един от основните доводи на управляващите за отмяна на забраната е, че тя практически не се спазва, като ограниченията се заобикалят, а медиите не спират да съобщават резултати, въпреки глобите.

"Когато има норма, която забранява и после има санкции, трябва ли да отменим Закона за движение по пътищата, защото видите ли шофьорите карат с превишена скорост? Този аргумент не ми се струва толкова състоятелен“, допълни Хамид.

ДПС също има свои предложения за промени в Изборния кодекс. Основните са традиционни и досега винаги отхвърляни, като отмяна на правилото за уседналост - което ще позволи избирателни секции зад граница на евровот да се образуват и извън страните от ЕС, например Турция; отмяната на забраната за агитация на майчин език, и допълнителни ограничения на преференциите.

Както Клуб Z вече писа, от Движението искат и въвеждане на изцяло машинно гласуване и без дублиране с хартиена бюлетина, което да е в сила на първите избори след европейския вот през май - тоест за местните избори наесен.