Посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел са се споразумели да наложат санкции срещу четирима агенти на руското ГРУ - Главно разузнавателно управление към Генщаба на руската армия, предаде ТАСС.

Сред тях са агентите, подвизаващи се под фалшивите имена Александър Петров и Руслан Боширов. За тях се смята, че са отровили с газ новичок агента беглец Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания през март 2018 г.

За другите двама агенти ТАСС не съобщава данни.

Новината бе потвърдена за Клуб Z от дипломатически източници в Брюксел. Те уточниха, че засега става дума само за съгласуване.

А налагането на санкции ще бъде гласувано на 21 януари, по време на първото за тази година заседание на Съвета „Външни работи“.

Лондон обяви имената фамилиите Петров и Боширов през септември 2018 г., шест месеца след отравянето на Скрипал. Издадена бе и европейска заповед за арестуването им.

Двамата се явиха по руската телевизия и признаха, че са ходили в град Солсбъри, където живее Скрипал. Те обаче твърдят, ч само са разглеждали местната катедрала и че имали съвсем малко пари, така че им се наложило дори да спят в една стая.