Британският премиер Тереза Мей може да прокара споразумение за Брекзит през парламента, стига да договори компромисно решение с опозиционните лейбъристи. Това заяви вторият по значение човек в Лейбъристката партия - финансовият министър в сянка Джон Макдонъл, цитиран от Ройтерс и БТА.
Лейбъристката партия ще подкрепи Мей, ако тя се съгласи да остане в постоянен митнически съюз с ЕС, запази тесни връзки с общия пазар и даде повече гаранции за защитата на работниците и потребителите.

ЕС обаче обвързва оставането в митническия и валутния съюз с прилагането на законодателството на ЕС, от което привържениците на "Брекзит" искат да освободят сраната си - особено от задължевието да приема свободното движение на гражданите и работната сила. Консервативната партия на Мей би отхвърлила такава опция.


"Ще подкрепим споразумение, което отново обединява страната, защитава работните места и подкрепя икономиката. Винаги сме имали тази политика на отворени врати, но тя (Мей) две години не се е свързала с нас, не е подала ръка", каза Макдонъл.

За да бъде прието някакво споразумение за Брекзит в парламента, то ще се нуждае от подкрепата на някои от 256-те депутати от Лейбъристката партия.
Подобно на цялата страна и Лейбъристката партия е дълбоко разделена по Брекзита. Някои от депутатите й оглавиха призивите за втори референдум, а други са излъчени от райони, които масово гласуваха за напускане на ЕС.
Макдонъл заяви, че в парламента няма мнозинство за напускане на ЕС без споразумение, затова двата най-вероятни варианта са компромисно споразумение или предсрочни избори. Той уточни, че предпочита второто, за да може да се излъчи нов мандат за излизане от ЕС при оставане на Лондон в митническия съюз, вместо да се организира втори референдум.
Той добави, че става все по-вероятно да се наложи правителството да поиска удължаване на срока на процедурата по Член 50 за напускане на ЕС.