Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас получи късно в сряда доверието на парламента, след като осигурявалият му досега мнозинство коалиционен партньор, партията на "Независимите гърци", го напусна.

Депутатите в 300-местния парламент подкрепиха правителството на крайнолевия Ципрас със 151 гласа във вот на доверие, който той сам поиска. Неговата партия СИРИЗА има 145 депутати. Против кабинета гласуваха 148 депутати, а един от представителите на опозицията отсъстваше по здравословни причини.

Лидерът на "Независимите гърци" Панос Каменос,  който беше министър на отбраната, се оттегли от правителството поради несъгласие с договора от Преспа,  който решава спора на Гърция с Македония за името на бившата югорепублика, като го променя на Северна Македония. За националистите на Каменос самото споменаване на Македония е неприемливо, защото то съвпада с името на северната гръцка провинция.

Но четирима от шестимата депутати на "Независимите гърци" избраха да подкрепят правителството и бяха изключени от партията си. За Ципрас гласуваха още една независима депутатка и един представител на малката либерална партия "Потами" ("Река").

Гласуването позволява на Ципрас сега да поиска от законодателите да ратифицират договора от Преспа, за който вероятно  ще му трябва мнозинство различно от това, което спаси правителството му. Освен "Независимите гърци" против този договор са главната опозиционна партия "Нова демокрация", крайнодясната "Златна зора", комунистите. СИРИЗА обаче може да разчита на гласове от по-малките леви и центристки формации.

При загуба на вота на доверие от страна на Ципрас евентуални предсрочни избори биха поставили на карта Преспанския договор, който отваря пътя на Македония за присъединяване към ЕС и НАТО. "Нова демокрация" води пред СИРИЗА с близо 12 процентни пункта в проучванията на електоралните нагласи. Редовните парламентарни избори трябва да се състоят през октомври.