"Още няколкото такива победи и България може да я няма."

Това заяви пред БНТ лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Така той коментира вчерашното решение на ВАС за отмяна на плана за "Пирин", което бе прието като победа от зелените организации.

"Ние зачеркнахме един цял регион, Югоизточния регион", убеден е Симеонов.

Според него за този регион е важно да има "втори, трети, пети лифт". Симеонов смята, че "цяла България пъшка под игото на закона за горите, който забранява изграждането на спортни съоражения без промяна на предназначението". Той е категоричен, че този закон трябва да се промени.

Според Симеонов тези текстове навремето са записани под "масирания диктат на същата тази група около Тома Белев". Той обясни, че България е единствената държава в ЕС, която има над 30% защитени територии, докато в другите страни те са около 10%. Той предупреди Зелените, че ще работи за промени в тези закони.

"Малко са подранили с еуфорията", многозначително заяви Симеонов.

Той коментира и вчерашното решение на парламента да одобри започването на преговори със САЩ за самолети F-16. Според Симеонов САЩ не отговарят на най-много от предварително зададените условия.

"И въпреки всичко се препоръчва правителството и парламентът да променят първоначалните условия. Ние се нагаждаме към един от кандидатите", каза още Симеонов.

Той обясни, че въздушното пространство се защитава най-успешно с такети, котио са по-евтини и гарантират по-сериозна защита. Симеонов каза още, че Турция има над 600 самолета, а Гърция над 350.

"Дори срещу Сърбия не можем да се изправим. Путин през миналата година им подари ескадрила", каза Симеонов.

И допълни, че Турция, която е член на НАТО, е въоръжена с руски ракети, макар че според него ние не трябва да купуваме нищо от Русия. Симеонов каза още, че САЩ ни предлагат само 10% офсет, и то след като платим авансово цялата сума за самолетите. Той прогнозира, че можем да имаме проблеми с другите държави, които участваха в конкурса.

"Как би се почуствала всяка държава, която участва в едно състезание и правилата бъдат променени? Италия е един от най-големите инвеститори в България", припомни Симеонов.

Той обаче отрече да има скрита коалиция между ГЕРБ, ДПС и ВМРО по темата за F-16.

За пореден път Симеонов заяви, че има нарушения в коалиционното споразумение на управляващите. Той отказа да даде повече подробности. Единственото, което спомена, е, че нарушенията са в "кадрови план".

Симеонов се обяви против идеята за разрешаване на огласяването на социологически проучвания в изборния ден.

"Това означава отказване от законност - когато един закон не се спазва, да бъде напасван към нарушителите не е редно. България не е такава правова държава, каквато на нас би ни се искало да бъдем. Към нарушителите не се прилага санкция", каза Симеонов.

Той заяви, че резултатите влияят върху настроенията на хората.

"Политическото израстване на българската нация все още не е достигнало до нивото на демократичните държави. Много често избирателят се влияе от следния малко глуповат аргумент. Аз ако си дам гласа за тази партия, дали няма да се загуби", каза още Симеонов.

Преговорите за общо явяване на "Обединени патриоти" на евровота засега се водели само от НФСБ и ВМРО, "Атака" не участвала в тях.

Симеонов заяви, че протестите срещу Красимир Каракачанов заради негови изявления по повод ромите са неоснователни. Той каза още, че не е редно престъпленията да се приписват на целия етнос и допълни, че Каракачанов не е имал предвид това.

"Имаме членове, които са цигани, данъкоплатци, гледат си децата, образоват ги", каза още Симеонов.

Той попита "кой ще чисти София, кой ще строи", ако не са циганите.

"Те са родени тук, наше задължение е да ги приобщим", каза Симеонов.

Според него ДПС играе роля в разделението между българи и цигани. Симеонов припомни обещанието на Ахмед Доган на хората в "Столипиново" да не плащат ток, ако гласуват за ДПС.