Руският президент Владимир Путин пристига в четвъртък на посещение в Сърбия, където се очаква да бъда приет като “суперзвезда”, предава Франс прес.

Агенцията отбелязва, че русофилският ентусиазъм на сърбите се лее навред - от баровете на името на господаря на Кремъл до тениските и стенните графити с неговия лик.

Очаква се шпалир от гостоприемни сърби да посрещне кортежа на Путин и на неговия сръбски колега Александър Вучич по пътя им към централния белградски площад с катедралата “Свети Сава”. Руският газов монопол “Газпром” частично е финансирал нейната реставрация.

Макар и да иска да се присъедини към Европейския съюз, Сърбия отказва да приложи неговите санкции спрямо Русия, наложени заради окупацията на Крим и подкрепата руския етнически сепаратистки бунт в източна Украйна.

Сръбската привързаност към Русия идва от подкрепата за страната им против независимостта на Косово, отбелязва АФП. Белград отказва да признае отделилата се през 2008 година бивша сръбска провинция с над 90 на сто етническо албанско население. Ветото на Русия, постоянна членка на Съвета за сигурност на ООН, изключва приемането на Косово в световната организация.

“Косово е Сърбия, Крим е Русия”, може да се прочете понякога по сръбските улици, посочва Франс прес.

Визитата на Путин ще бъде допинг за популярността на Вучич, който напоследък е изправен пред опозиционни улични протести.

Русия се опитва да възстанови позициите си на Балканите, след като не успя да осуети нито присъединяването на Черна гора към НАТО, нито перспективите на Македония за членство в алианса след договора, който решава спора за името й с Гърция. Ако Македония се присъедини към НАТО, вскички съседи на Сърбия, освен Босна и Херцеговина ще членуват в западния отбранителен съюз.

“Балканите сами по себе си нямат особено значение за Русия”, казва пред АФП Максим Саморуков, анализатор за фондация “Карнеги” в Москва.

По думите му в Белград Путин ще търси политически престиж и демонстрация, че Русия продължава да има зони на влияние навсякъде по света.  

"Европейска страна, която представя Русия като партньор толкова важен, колкото останалата Европа - това, разбира се, доставя удоволствие”, казва Саморуков.

Икономическата анализаторка Биляна Степанович обаче описва сърбо-руската връзка като “повече емоционална, отколкото рационална”.

Според сръбско правителствено проучване показва че четвърт от сърбите смятат Русия за главния донор на страната им, докато друга четвърт смятат за такъв ЕС.

Статистическите данни показват, че 75 на сто от финансовите дарения за Сърбия идват от ЕС, а Русия не фигурира дори сред първите девет донори. Пропорцията е в полза на Евнропа и що се отнася до инвестициите.

Русия покрива една трета от сръбското потребление на нефт и газ, отбелазва Степанович.

“Дайте ми евтин газ, идващ от другаде, ще го взема. Но още не съм видял”, каза Вучич в интервю за популярния сръбски телевизионен канал “Пинк”.