"Руснаците винаги ще имат искрени и добри приятели в Сърбия".

Това заяви сръбският президент Александър Вучич на съвместна пресконференция с Владимир Путин в Белград, съобщи "Вечерние новости", цитиран от "Фокус. От своя страна Путин изтъкна, че сътрудничеството със Сърбия е неподвластно на международната конюнктура.

Русия е готова да вложи около 1,4 милиарда долара за развитие на инфраструктурата в Сърбия за преминаване през тази страна на линия на "Турски поток". заяви Путин, отговаряйки на въпрос на ТАСС, съобщи БТА.

"Ние със Сърбия извършваме такава работа, това засяга и развитието на инфраструктурата, в това число на транзитна инфраструктура на сръбска територия, ние сме готови да вложим в това необходимите ресурси, те ще бъдат около 1,4 милиарда долара", каза руският президент. 

"Ние тази работа фактически я подготвяме, даже на практика я започваме, но в крайна сметка всичко ще зависи и от други страни, в това число от страни от Европейския съюз, доколко те ще бъдат в състояние да защитят своите суверенни национални интереси в диалога с европейските структури", подчерта Путин.

Той специално изтъкна, че София показва интерес към Турски поток. Путин каза още, че Русия вече работо по продължение на "Турски поток" към Сърбия, а целта на Москва е да бъде изграден и "Северен потк-2" и да бъде запазаен транзита към Украйна.

Путин повтори, че проектът "Южен поток" се е провалил не по вина на Русия.

Вучич също заяви, че се надява Сърбия да получава газ от българска територия.

"И ние, като други народи, имаме право да получаваме газ... Още не съм видял нито един кубичен метър газ освен руския", заяви Вучич.

Путин изтъкна, че търговския обмен между Русия и Сърбия ще се увеличи, когато бъде подписано споразумение за свободна търговия между Сърбия и Евразийския икономически съюз.

Преди началото на пресконференцията Вучич получи руския ордена "Александър Невски".