Почти половината руснаци (45 %) изпитват срам от разпада на Съветския съюз или с 12 на сто повече в сравнение с периода преди година. Това съобщава руската редакция на Би Би Си, позовавайки се на проучване на социологическия институт “Левада”.

Изследването е извършено през ноември и декември 2018 г. Запитаните е трябвало да отговорят на въпроса “От какво се срамувате, какво предизвиква у вас срам и огорчение, обръщайки се към руската история на ХХ век?”

Отговорът “разрухата на СССР” е втори по популярност. В болшинството  си (61 %) руснаците се срамуват от “вечната бедност и неразбории”, сред които живее “един велик народ в богата страна”.

И още статистика:

- Броят на руснаците, тъгуващи по СССР, е достигнал максимума за последните десет години.

- Две трети от руснаците смятат, че Путин е отговорен за проблемите в страната.

- Руснаците се доверяват повече на спецслужбите, отколкото на църквата.

Наред с това от “Левада” съобщават, че запитаните изпитват чувство на срам и огорчение от проявата на грубост и неуважение един спрямо друг сред населението (37 %), от изоставането на Русия спрямо Запада (24 %), от резултатите от перестройката на Горбачов (24 %), от репресиите и терора в периода 1920 – 1950 г. (21 %).

За 9 на сто от руснаците чувство на срам предизвиква идването на Владимир Путин на власт. Преди една година на това мнение са били 3 на сто от руснаците. Също така от 4 на сто до 9 на сто се е увеличил броят  на огорчените от стремежа на Русия да наложи със сила своя строй на други държави и народи.

Според резултатите от допитването чувство на гордост предизвиква победата във Великата Отечествена война (87 %), лидерската роля на Русия при овладяването на Космоса (50 %), присъединяването на Крим към Русия (45 %), руската литература (40 %) и достиженията на родната наука (37 %).

Повечето от запитаните (73 %) са на мнение, че Русия е велика държава, а 88 % са убедени, че страната трябва да запази тази си роля. 62 на сто пък са на мнение, че руснаците са велик народ от изключително историческо значение.

Ако чувството за срам при руснаците се концентрира предимно върху настоящето, то чувството на гордост  се отнася до събития от миналато, се отбелязва в социологическото изследване.

Тъга от разпада на СССР

От началото на 2000 г. основният копнеж на президента е възвръщането на статута на Русия като велика и уважавана държава, отбелязват социолозите от “Левада”.

Данните от проучването на “Левада”, извършено през ноември и декември миналата година, сочат, че за последните десет години броят на съжаляващите за разпада на СССР руснаци е най-висок. 60 на сто са на мнение, че разпадът е могъл да бъде избегнат, което е най-висок процент за последните 13 години.

Основните причини, поради които руснаците биха искали СССР да бъде възкресен, са разрухата на централизираната икономическа система (54 %), загубата на чувството на гражданите за принадлежност към велика държава (36 %), също така нарастването на недоверието и ожесточеността  (34 %). Други 26 на сто от запитаните са убедени, че разпадът на СССР е довел до скъсване на връзките между роднини и приятели.

Навремето президентът на Русия Владимир Путин нарече разпада на СССР “безусловна и очевидна трагедия”, а през 2005 г. в изказване пред Федералното събрание характеризира това събитие като “най-голямата геополитическа катастрофа на века”.

През март 2018 г., две седмици преди провеждането на президентските избори, на въпрос кое събитие в Русия би искал да промени, Путин заяви: “Разтурването на Съветския съюз”.