Собственикът на оръжейния завод "Емко" Емилиян Гербев е изпратил на премиера Бойко Борисов sms, в който настоява за среща. Това обяви самият Гебрев, цитиран от бТВ, който се яви днес на разпит в Националната следствена служба. Не каза за какво е бил разпитът, а поканата дошла по телефона.

В съобщението пише:

„Би било добре да се срещнем, защото положението ескалира и става много неприятно", разказа бизнесменът пред следствието.

Срещу него тече разследване от времето, когато се опита да придобие предприятието "Дунарит" след фалита на КТБ. За малко по същото време бе отнет и лиценза на "Емко", стигна се до протести, последва среща с премиера, а заводът заработи. "Дунарит" пък не бе придобит.

Гебрев сам припомни, че през 2017 г. се срещна с Борисов и по думите му тогава министър-председателят е признал, че държавата е допуснала грешка  и това няма да се повтори.

„Атаките към мен започнаха през 2015 г., когато дадох моето съгласие да участвам, финансирам и придобия „Дунарит", коментира Гебрев и не даде ясен отговор на въпроса какво би очаквал от нова среща с Бойко Борисов.

На въпрос на бТВ дали случващото се може да се тълкува като атака на Делян Пеевски, Гербев отговори:

„Как да ви кажа дали е Делян Пеевски? Той вече е някакво нарицателно за каквото се случва. Тя държавата ни мачка, защитавайки някакви "държавни интереси". Какви са тези държавни интереси, преплетени с други, не мога да ви кажа“.

Емилиян Гебрев определи състоянието на „Емко“ като „перфектно“, заводът си работи, има поръчки, хората си получават заплатите и това, че "винаги сме били добре, може би това ядосва всички“, допълни бизнесменът. 

В крайна сметка собственикът на "Емко" излезе от следствието с прецизирано обвинение - през 2017 г. той бе обвинен в източване на предприятието, а сега вече - за пране на пари. За промяната се разбра преди дни, след като се разчу за странни обиски и проверки в адвокатската кантора на защитника на Гербев - Лазар Карадалиев, проведени в края на 2018 г.

Последният също е обвиняем, а оттам вече не може да бъде и защитник. След обиските и разпити като свидетели и други адвокати от същата кантора вече не могат да поемат делото.