Деветдесет и седем годишният принц Филип, съпруг на кралица Елизабет Втора, остана невредим след автомобилна катастрофа в близост до двореца Сандрингам хаус в източната част на Великобритания, предаде Ройтерс.

Инцидентът станал около 3 часа следобед местно време в четвъртък на път близо до Сандригам хаус, който се намира в Норфолк, съобщи полицията, цитирана от Си Ен Ен. Катастрофата ставала в момент, когато принцът излизал от страничен път, за да се качи на главния, съобщава Би Би Си. Според очевидец Филип бил видимо шокиран от случилото се.Снимки от местопроизшествието показват колата на съпруга на Елизабет Втора - "Ленд Роувър" - да лежи на едната си страна.

От друга снимка се вижда, че автомобилът е претърпял сериозни повреди при лявата предна врата - до мястото на шофьора.

Другият шофьор, участвал в катастрофата, е имал порезни рани, докато жената, която е била с него в колата, е имала нараняване на ръката. И двамата са получили помощ в болница, след това са били изписани, събощиха от полицията.

И двамата шофьори са били тествани с дрегер. Принц Филип също е бил прегледан от лекар в Сандрингам хаус, където в момента той и кралицата пребивават.

Мястото на инцидента.

След инцидента в медиите беше повдигнат въпросът дали принцът, който след пет месеца ще отбележи 98-годишния си рожден ден - трябва все още да шофира.

Във Великобритания водачите над 70 г. са задължени да подновяват шофьорските си книжки на всеки три години. Според източник близък до британската корона, на който се позовава Си Ен Ен, принц Филип има шофьорска книжка и е минал всички необходими процедури, окито се изискват от закона, за да я поднови и тя е съвсем редовна.

Периодично се появява обсъждане на въпроса дали не трябва да се въведат ограничения за шофьорите над определена възраст.