Краткосрочните пътувания на европейските граждани до Великобритания ще са без визи, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя бе категорична, че българските институции са подготвени за реакция и при трите възможни сценария на "Беркзит", включително и за най-лошия - напускане от Европейския съюз без сделка.

„През миналата година беше приет планът за действие и от септември всички институции са приканени с писмо от мен да актуализират отново всичките варианти с фокус върху третия“, подчерта Захариева пред Нова телевизия.

Тя поясни, че по отношение на пътуванията Европейската комисия е приела общ подход - гражданите на Великобритания ще пътуват краткосрочно в държавите от ЕС без визи. Същото важи и за тези от континента към Острова.

Захариева припомни още, че правителството в Лондон пое ангажимент, независимо от изхода на "Брекзит", българите там да запазят правата си. А те били редовно информирани за случващото се по казуса в рамките на активно провеждана информационна кампания.