ЕС е готов да преговаря със САЩ за митата върху автомобилите, ако Вашингтон се съгласи да бъдат премахнати митата върху всички промишлени стоки.

Това съобщи днес в Брюксел еврокомисарката по търговията Сесилия Малмстрьом.

„Готови сме да поставим нашите мита върху колите на масата за преговори, ако САЩ се съгласят да работим заедно за нулеви тарифи върху промишлените стоки“, каза тя в специална декларация.

Малмстрьом допълни, че ЕС е готов да отговори на САЩ, ако те наложат мита върху вносните автомобили.

Предложението на Европа обаче не се отнася до земеделските продукти. Това става ясно от огласените от комисарката преговорни директиви, които Комисията е предала на Съвета на ЕС за одобрение. Директивите са две и са следните:

• 1. Търговско споразумение, строго фокусирано върху премахването на митата върху промишлените стоки, с изключение на земеделските продукти.

• 2. Второ споразумение за оценяване на съответствието. То ще помогне за премахването на несвързаните с митата бариери и ще улесни компаниите да докажат, че техните продукти изпълняват техническите изисквания от двете страни на Атлантика.

Стъпката е резултат от съвместното изявление на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и американския президент Доналд Тръмп от юли 2018 г.

„Юнкер беше пределно ясен по време на съвместното изявление с президента Тръмп – тази област (земеделските продукти - б.р.) остава извън преговорите, както и много други теми, по които би било трудно да се постигне споразумение, като например, географски понятия, обществени услуги, авторско право“, каза още Малмстрьом.

Огласеното днес решение е взето и след последното посещение на Сесилия Малмстрьом в САЩ и разговорите й с американския търгоски представител Робърт Лайтайзър.

ЕС вече е въвел някои части от съвместното изявление от юли, припомни Малмстрьом. Например вносът на соя от САЩ за ЕС е нараснал за една година със 112 на сто. Сга САЩ са най-големият доставчик на семена от соя за ЕС и скоро ще могат да разширят допълнително своя пазар след решението на ЕК да предприеме разрешаване на употребата на семена от соя от САЩ за биогорива.

Последните данни показват нарастване на доставките на втечнен природен газ от САЩ през октомври и ноември 2018 г.