Европа е все по-склонна към революции, демокрацията започна да се възприема буквалистично, а страхът е обединил политиците в България по време на политическата криза в зимата на 1997 година. Това разви като тези в студиото на "Панорама" Петър Стоянов, президент (1997-2002 г.) на Република България.

Той изрази съмнение, че британците искат точно Брекзит. Великобритания щяла да му липсва на фона на прекалено партизираната, идеологизираната, склонна към революции Европа. В същото време Обединеното кралство винаги е имало специфично място по отношение на Европейския съюз, обясни президентът.

"Моят страх е, че не само България и не само в Източна Европа, а изобщо по света се възприе буквалистично отношение към демокрацията. Не трябва да се забравя, че мнозинствата могат да грешат. Нещо повече - мнозинствата често грешат. Да си лидер означава да водиш, да даваш насоката, да определяш общественото мнение, да го сформираш, да му помагаш, да го стимулираш. Това е лидерството, това е днешното лидерство, което ни липсва", коментира президентът Стоянов.

Той се върна към зимата на 1997 г. Разказа, че е отказал мандата на БСП, а след това е свикал Консултативния съвет по национална сигурност, за да се откажат социалистите от мандата и да се отвори път за нови избори. Служебният кабинет, назначен от него, е свършил две исторически неща, припомни Стоянов - въвеждането на валутен борд, който стабилизира икономиката на страната и подаването на молба за членство в НАТО. Основният фактор за разбирателството на политиците тогава е бил страхът, смята той.

"Лошите спомени се забравят сравнително лесно, а е хубаво да се напомнят от време на време, за да не се повтарят. Защото тогава за две седмици в България се случиха по-драматични и по-стратегически определящи събития, отколкото в целия 30-годишен български преход. Всичко това се случи в две седмици, спомняте си, на 10 януари беше щурмуван парламентът и това не беше спонтанен акт. Ставаше въпрос за повече от 20 дни протести, демонстрации. Не само в София, цялата българска интелигенция се беше включила. И аз, току-що бях избран за президент, но не бях положил клетва, не бях встъпил в длъжност, трябваше да дам мандат на Българската социалистическа партия. Знаех, че ако го дам можеше да се стигне дори до гражданска война", каза той. 

Според него европейската цивилизационна система и европейските ценности доминират в света. Не е престижно да си далеч от европейския модел.

"Сразяващо е като си помислим - от гледна точка на хилядолетията и на историята на цивилизациите, че Европа не е родила нито една религия. Европа е родила само идеологии", добави Петър Стоянов.