22 държави членки на ЕС, сред които България, обявиха в декларация, че до 6 декември ще бъдат прекратени всички арбитражни дела, образувани с аргумент нарушаване на двустранни споразумения за защита на инвестициите.

Декларацията на постоянните представители в ЕС на тези страни е приета на 15 януари и е публикувана в сайта на Еврокомисията.

Дипломатите заявяват също, че ще обсъдят в ЕК необходими ли са мерки относно използването на Договора за енергийната харта като аргумент за завеждане на дела по спорове по увредени от държава от ЕС интереси на инвеститори. Техните намерения бяха приветствани от ЕК и еврокомисаря за финансовата стабилност Валдис Домбровскис.

Словакия срещу Achmea

До решението се стигна, след като през лятото на 2018 г. Съдът на ЕС реши, че клаузите за арбитраж, които са част от 196 сключени между страни от ЕС инвестиционни споразумения, противоречат на европейското право. Причина бе съдебният спор между правителството на Словакия и холандската здравноосигурителна компания Achmea.

Achmea обвини властите в Братислава, че са забранили на дружествата от здравноосигурителния бранш да разпределят печалба. Въпросът бе отнесен към арбитражен съд по силата на държавен инвестиционен договор и Словакия бе осъдена да плати на фирмата 22,1 милиона евро за нанесени щети на фирмата.

Словашката държава обаче обжалва решението пред германския Федерален върховен съд. Този орган отправи запитване до Съда на ЕС дали арбитражната клауза в споразумението между Словакия и Холандия противоречи на правото на ЕС.

Съдът на ЕС постанови, че този механизъм за водене на търговски спорове изкривява разрешаването им, което е възможно и по общото европейско законодателство, защитаващо правото на движение на стоки и услуги.

Подписалите декларацията страни членки на Съюза заявяват, че ще информират не само своите арбитражни съдилища, но и тези в трети страни, че нови дела по двустранни инвестиционни споразумения не може да се завеждат, а образуваните вече дела трябва да бъдат прекратени. Компании, които са под държавен контрол, пък ще оттеглят своите претенции, предявени по инвестиционните споразумения. И ще ги анулират.

Освен това подписалите декларацията държави се ангажират да започнат бързи разговори с Европейската комисия по използването на Договора за енергийната харта като основание за арбитраж между инвеститори и държави членки на ЕС.

Не се отнася за ЧЕЗ, ЕВН, „Енерго-Про“ и „Овергаз“

Решението обаче няма да засегне международните арбитражни дела, заведени от ЧЕЗ, ЕВН, „Енерго-Про“ и „Овергаз“ срещу България, показва бърза справка. Причината е, че внесените от тях искове, надхвърлящи 1 милиард евро, са за нарушаване от страна на българската държава на поредица междудържавни или международни договори. Сред тях е и Енергийната харта.