Шестима души са обвинени от прокуратурата за организиране на терористичен акт в чужда държава. Петима от тях са задържани от прокурор за 72 часа. Това е резултатът след зрелищната акция на ДАНС и ГДБОП в петък, при която бяха арестувани 43-ма души. Шестият от привлечените към наказателна отговорност е със задочно обвинение и е обявен за международно издирване, съобщи пред агенция "Фокус" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"Обвиненията, които са повдигнати на шестте лица, са на всяко от тях по две обвинения за престъпления против републиката. Първото обвинение е за това, че в периода от началото на 2016 г. до 18 януари 2019 г. на територията на страната всяко едно лице поотделно е извършвало небанкови парични операции по метода „хавала“ в особено големи размери – общо от всички лица, не по-малко от 25 млн. евро, и е участвало в закупуване на леки автомобили в България и други държави и прекарването им до сирийски територии“, коментира Арнаудова.

По думите ѝ всички тези действия са извършени от лицата, като са предполагали, че ще бъдат използвани изцяло или частично за извършване на терористични актове на територията на чужда държава.

„Второто обвинение, което всяко едно от лицата са получили, е за това, че са участвали в група, която си е поставяла за цел извършване на терористични действия на територията на чужда държава. Автомобилите, които са били прекарвани от членовете на тази група от България до Сирия в инкриминирания период са не по-малко от 100“, обясни Арнаудова и уточни, че групата се състои от общо 6 лица, като 5 от тях са мъже.

Говорителят на главния прокурор обясни, че всички, на които са повдигнати обвинения са сирийски граждани, законно пребиваващи на територията на България. Шестият е жена – българска гражданка. 

Румяна Арнаудова уточни още, че в рамките на утрешния ден прокуратурата ще поиска от съда вземане на най-тежките мерки за неотклонение на петимата задържани. Продължава и издирването не шестия участник в групата. 

За акцията на ДАНС, ГДБОП и прокуратурата бяха издадените от Спецсъда над 130 разрешения за обиск. Зам.-главният прокурор Иван Гешев уточни обясни в петък, че единият от задържаните е сириец, ръководел от нашата стана финансиране по любимия на ориенталците метод за безкешови преводи на пари - хавала.

Предметът на делото са именно нерегламентирани преводи на парични суми, даде още да се разбере зам.-главният прокурор, но Спецпрокуратурата се занимава с него, защото отговаря за тероризма.