Писмо от 7 ръкописни страници, произведено от следствения арест и подписано от обвиняемия Николай Банев, бе разпространено днес. То е в отговор на твърдения на зам.главния прокурор Иван Гешев пред бТВ преди дни и носи дата 8 януари. Защо се разпространява 10 дни по-късно – не е известно.

Любопитен е каналът на разпространение – снимките на ръкописния текст, придружен от пригледен файл, в който съдържанието е преписано, се появиха от името на Клъстер за свободно слово, медии и журналистика. Според съобщението Банев е предпочел клъстера като „гарант, че ще е предоставено във всяка медия“.

„Клъстър за свободно слово, медии и журналистика ви предоставя ръкописа на Николай Банев, изпълнявайки ангажимента си и спазвайки принципа за отразяване на всички гледни точки, което е фундамент на свободата на словото, медиите и журналистиката“, се казва още в имейла.

Лице на въпросната организация е Кристиян Коев-Флейтата. За кратко музикантът се появи в политическите среди като част от пиар екипа в ДПС преди години – по времето, когато председател бе Лютви Местан.

Преди това се прочу като едно от лицата на протестите от 2013 г. Беше и консултант в областната управа на София по времето на кабинета „Орешарски“- Т.нар. клъстер пък бе обявен и учреден в началото на 2018 г., но до момента няма сайт, активност в социалните мрежи и мащабни публични прояви. Извън това, че миналата година обяви медийна дискуция по повод промените в Закона за задължителното депозиране на печатни и други издания, станали популярни като „медийния закон на Делян Пеевски“, защото депутатът от ДПС бе един от вносителите му.


Клуб Z публикува съдържанието на писмото на Николай Банев без редакторска намеса.                                              

"В предаването на г-н Хекимян по БТВ от 07.01.2019г., г-н Гешев – Ръководител на Специализираната прокуратура на РБ за пореден път дезинформира общественото мнение, използвайки служебното си положение в процес на досъдебно производство. Нещо, повече, от ефира на БТВ,  а впоследствие през целия ден, от ефира на всички големи телевизии, непредубедените зрители чули от устата на високопоставения обвинител серия от лъжи.

Ето моя коментар на всяка от лъжите, разпространени широко и многократно от българските медии.

Първа лъжа от две части:
1. Г-н Гешев излъга, че френските власти са издирвали дълго Николай и Евгения Баневи и , че Френския съд е преценил тяхната виновност и ги е екстрадирал в България.
- Фактите:
В процеса на възбуденото досъдебно производство никой и по никакъв повод не е търсил Николай и Евгения Баневи. Нещо повече. На 24.10.2018г. служител от Сектор „Задържане“ на ГДНП разговаря с Николай Банев, като научава от него, че сем. Баневи с трите си деца, ще летят за София на 26.10.2018г. и свързва адвокат на сем. Баневи със следователка при СО – СП по досъдебното производство. Следователката определя час за разпит на 29.10.2018г. – 11:00ч., като за този час са уведомени Н. И Е. Баневи от адв. Милко Пенчев, провел разговора на 24.10.2018г. На 26.10.2018г. сем. Баневи, чекирайки се на летището в Ница за полета до София, с билети закупени три седмици по – рано, е задържано от Френската полиция с Постановление на Специализираната прокуратура, забележете, от 23.10.2018г.
Т.е.:
 а) Специализираната прокуратура три седмици по – рано е знаела точния ден и час на пристигането на Н. и Е. Баневи на летище София. Въпреки всичко, на 23.10. – издава Европейска заповед за арест.
б) Само ден след това е проведен разговор между длъжностни лица по досъдебното производство и адвокат на сем. Баневи, но Европейската заповед за арест не е отменена.
- След унижаващото арестуване на летището в Ница на Н. и Е. Баневи, пред трите им малолетни деца, оставени сами на летището, Френските власти са предупредени, че ще получат допълнителна информация от Спец. Прокуратура и постановяват задържане в различни френски затвори на Н. и Е. Баневи.
- Второто постановление, пристигнало по – късно във Франция издадено от Спец. Прокуратура на 02.11.2018г. привлича, като обвиняеми вече трима души – Организирана престъпна група в състав Николай Банев, неговата съпруга и неговата майка.

Забележете, уважаеми журналисти,

С невероятни темпове (за периода 24.10. – 01.11.2018г.) потресаващи разкрития и анализи, Специализираната прокуратура успява да разкрие престъпления, различаващи се, в рамките на една работна седмица, „със скромните“ един милиар и двеста милиона лева.

Срамна и недостойна манипулация,

Шокираща френското правосъдие и принудила го след трикратно искане на допълнителни разяснения от българското обвинение да реши, че този „изключително „тежък“„ случай не е от неговата компетенция. Без каквото й да е разглеждане по същество,  изпълнявайки единствено исканията на българското обвинение, френския съд решава Н. и Е. Баневи да бъдат предадени на органите на българското правосъдие, с право решението на Съда в „Ex en provence” да бъде обжалвано в касационния съд в Париж. Н. и Е. Баневи, най – после запознавайки се почти месец по – късно с абсурдните обвинения на Спец. Прокуратура на Р.България, не обжалват това решение, за да се върнат час по – скоро в България и да докажат своята невинност.

Втора лъжа:

По време на интервюто с г-н Хекимян, шефът на Специализираната прокуратура се изяви, като социален работник и оправда нечовешките условия, в които са хвърлени обвинените Н. и Е. Баневи с подобните условия, в които живеят българските пенсионери. Забравяйки, че бидейки иинтервюиран, като заинтересовано лице, г-н Гешев си позволява внушения, целящи манипулиране на българската общественост. Вменявайки на публично морални вини в процеса на досъдебното производство на обвинените за финансови престъпления и при техен аморален арест в условия, близки до каторгите от осемнайсти век.

Вдъхновен  от журналистическия интерес, г-н Гешев продължи да сътворява нови лъжи в нови интервюта на 07.01.2019г.

Трета лъжа:

Както дяволът чете Евангелието, така и г-н Гешев е чел записите от намерения мобилен телефон в килията на Н.Банев.  Апропо, той не беше намерен в кутия за сок (тук вероятно г-н Гешев е бил излъган от други, привикнали към лъжи негови колеги), а зареждайки се от телевизора на 12 волта – годост на Министерството на правосъдието, като особено хуманна, високотехнологична придобивка в Следствените арести.

Но да не издребнявам. Вероятно факта, че за последните осем дни успял да се изкъпя един – единствен път вероятно ми идва в повечко. А и срещу мен са матовите, ужасно непрозрачни, мръсни прозорци, от които светлината се мъчи да пробие до листите ми през мухъла и още по – ужасната мръсотия  на обграденото от решетки пространство между тях и химикала ми.
Но да се върна към третата лъжа на г-н Гешев. Никога не съм искал политическо убежище от руските лобисти, според зам.главния прокурор. Точно обратното. Моите приятели от Русия, за разлика от смълчаните ми приятели в България, предложиха Евгения и децата ни да получат политическо убежище, човешки условия за живот и училище, където да се учат децата. Същите деца, които не са прегърнали родителите си вече седемдесет и четири дни.

Четвърта лъжа:

Г-н Гешев, въпреки, че би трябвало да има цялата истинска информация, продължава да твърди, че по сметки в Швейцария, Николай Банев има към един милиард лева. Ако не разполага с точна информация г-н Гешев – да си признае, докато е време. Поверената му институция често ползва неточна и ненадеждна информация. Може да се оправдае с „недоброжелателни“ колеги. Но ако е запознат, че тази фантастична сума никога не се е появявала, никога не е била управлявана от Николай Банев – ще си подаде ли публично оставката?

Няма, дами и господа журналисти.

Дебелоочието и дебеловратието са еманацията на повечето власти. Оставям последващите коментари на вас, драги журналисти.

Със здраве от дълбоко заболелият следствен арест, респективно еманация на боледуващото ни общество!