"Арсенал" взе лондонското дерби с "Челси" на своя стадион "Емиратс" - 2:0 с голове на французите Александър Лаказет и Лоран Косчелни през първата част.

Така битката за четвъртото място, даващо последната квота за участие в групите на Шампионската лига, стана още по-ожесточена. "Челси" има 47 точки, "Арсенал" и "Манчестър Юнайтед" са с по 44. Не много напред е и третият "Тотнъм" с 48 т. и мач по-малко. 

"Арсенал" натисна още от първите минути в търсене на ранно попадение. Кепа Арисабалага се намеси по чудо при удар с глава от упор на Косчелни, но веднага от ъгловия удар Александър Лаказет го матира - 1:0 за "Арсенал" в 14-ата.

"Челси" натисна моментално и подложи на натиск защитата на "Арсенал". В няколко ситуации голът бе съвсем близо, но пролича старата слабост на "сините", заради която треньорът Маурицио Сари е близо до привличането на Гонсало Игуаин от "Милан" - неумението да се бележи.

Все пак в 17-ата Обамеянг едва не направи 2:0. "Челси" повече владееше топката и атакуваше, но я видя за втори път в мрежата си в 39-ата, когато Косчелни уцели кълбото с рамо, което се оказа достатъчно да удвои резултата. В края на първото полувреме Маркос Алонсо удари греда на вратата на домакините.

Гостите натискаха и след антракта, но "Арсенал" бързо отрази щурма и до края на мача не изпусна контрола.

Лидерът "Ливърпул" реши да си устрои голеада с "Кристал Палас" на "Анфийлд" - 4:3. Преди няколко седмици лондончани удариха "Манчестър Сити" като гости и бяха напът да огорчат и "червените".

Андрос Таунзънд даде аванс на "Палас" в 34-ата минута. "Ливърпул" направи бърз обрат в първите минути след почивката с попадения на Мохамед Салах и Роберто Фирмино. Играчите на Рой Ходжсън отказаха да се предадат и Джеймс Томкинс изравни в 65-ата.

Шоуто продължи. Салах се разписа в 75-ата - 3:2. В 89-ата Джеймс Милнър от домакините получи втори жълт и червен картон. Въпреки това "Ливърпул" дръпна с 4:2 чрез Садио Мане в 90-ата. В добавеното време Макс Майер върна един гол за крайното 4:3 за водача в лигата.

На мача бе честван стотният рожден ден на легендарния треньор на "Ливърпул" Боб Пейсли. Феновете направиха страхотна хореография в памет на величието.

"Манчестър Юнайтед" спечели за седми пореден път с временния треньор Оле Гунар Солскяр - 2:1 срещу "Брайтън" на "Олд Трафорд", но в края на срещата трепереше при натиска на гостите. 

Пол Погба откри от дузпа в 27-ата минута, в 42-ата Маркъс Рашфорд удвои с поредния си страхотен гол, а в 72-ата Паскал Грос намали. Като цяло неубедително представяне на "червените дяволи" този път.

В неделя са мачовете "Хъдърсфийлд" - "Манчестър Сити" и "Фулъм" - "Тотнъм".

"Ливърпул" води с 60 точки, "Манчестър Сити" има 53 т. преди гостуването си утре.