Навършилият днес 21 години американец Франсис Тиафо сложи край на пътя на Григор Димитров на "Аустрелиън оупън" - 7:5, 7:6(6), 6:7(1), 7:5 на осминафинал. Българинът не успя да защити четвъртфинала си от миналата година и отново ще загуби точки в световната ранглиста.

А Тиафо за първи път в кариерата си достига толкова далеч в турнир от Големия шлем. В следващата фаза третата ракета на САЩ ще се изправи срещу Рафаел Надал (№2), който се разправи с играещия отлично до момента Томаш Бердих (Чехия) - 6:0, 6:1, 7:6(4). Чехът имаше шанс да вземе третия сет, но не съумя да го стори. Досега Надал не е играл с Тиафо.

Григор направи много подаръци на своя опонент (№39 в света), който в четвъртия сет беше в тежко физическо състояние. Първата ни ракета не се възползва от това, нещо повече - загуби сета, а оттам и мача.

Мачът Франсис Тиафо - Григор Димитров бе на приливи и отливи. И двамата редуваха грешки с отлични изяви. При американеца гафовете бяха по-малко, той по-добре се възползва от възможностите си. Показа агресивна и смела игра с много рискове. Както се казва - съдбата обича смелите.

Проблемите на Григор са едни и същи и явно идват най-вече от психиката. Българинът имаше страхотна подкрепа от десетки наши сънародници на трибуните. Учудващо в ключови моменти бе доста пасивен. Не пролича, че е далеч по-опитен и че в Мелбърн играе най-силно в Шлема. Физически също бе в по-добро състояние.

Първият сет започна равностойно и без проблеми на начален удар за съперниците. При 2:1 Димитров имаше преднина от 40:0 и общо цели четири възможности за пробив, но не се възползва. Стигна се до маратински гейм, спечелен от американеца, който още тогава започна да показва характер и самочувствие.

Тиафо не беше убедителен и на следващия си сервис. Вместо обаче Григор да пробие и поведе решително, той допусна брейк при 3:2 след поредица от грешки. При 3:4 българинът можеше да върне "жеста" на опонента си. Ала отново - аванс от 40:15, три шанса... и нищо.

Все пак логичното се случи малко по-късно. Нашия състезател първо намали резултата, след което успя да пробие - 5:5, този път след само една точка за брейк, бързо отишла на сметката на Гришо. За жалост радостта ни не трая дълго - още в следващия гейм българинът допусна колебания и Тиафо не му прости - 5:6. Последва и 7:5, този път при солидна игра на третата ракета на САЩ.

Вторият сет беше като влакче на ужасите за всички фенове на Григор Димитров. Добре се справяше на своите сервис геймове, а при 3:2 този път успя да пробие първи от 40:15. Моментално се стигна до рибрейк и равенство след това при не много убедително представяне на Тиафо. Все пак - 4:4. Григор много трудно спечели подаването си за 5:4. 

Сетът отиде в тайбрек. Първата ни ракета веднага дръпна с минипробив. И поведе с 6:3. Това означаваше три сетбола. Димитров ги пропиля. Направи втората си двойна грешка в мача и малко след това загуби сета с 6:8. Жалко.

Загубеният по този начин втори сет имаше тежки последици за психиката на Григор и това се видя в началото на третия. Той едва оцеля на своя начален удар за 1:1. При 3:2 за Тиафо американецът проби - 4:2. Въпреки негативните сигнали от езика на тялото му най-добрият ни тенисист намери сили да се задържи в частта. Тиафо явно се отпусна и плати цена. С чудесен бекхенд по правата Димитров направи рибрейк при 40:30 и взе глътка въздух.

Съживяването му бе подплатено с чудесен бърз гейм за 4:4. Жалко за българина, че в следващия гейм той бе близо до нов брейк (една точка за пробив), но направи грешки, а с някои рискове и отлични действия по-младият му съперник се отърва - 5:4. След някои "грапавини" в играта си Димитров изравни - 5:5.

Отново имаше за какво да съжалява Григор на гейма на 39-ия в света. Дълга част и две възможности за пробив, ала Тиафо се спаси. Той пак редуваше фойерверки и отличен втори сервис с непредизвикани грешки. Тайбрек след бърз гейм на началния удар на хасковлията. В тайбрека Димитров поведе с 5:0. Тиафо имаше проблеми с придвижването си, видимо не беше толкова свеж и енергичен както по-рано в мача. При пет сетбола Григор грабна още първия и намали общия резултат. 

Четвъртият сет започна летящо за Димитров с гейм на нула. Рожденникът отвърна. В третия гейм единственият ни представител в турнира направи две двойни грешки и отрази също толкова на брой точки за пробив. Справи се срещу видимо уморения, но борещ се много мъжки американец. Бърза размяна последва, но в шестия гейм Димитров поведе с 30:0. Франсис реализира четири поредни точки с отличен начален удар и слаба активност от страна на Григор, който трябваше повече да взема инициативата, за да притиска оказалия се в беда свой съперник.

Същото се повтори в осмия гейм, когато Гришо имаше три точки за пробив. Изглеждаше невероятно как Тиафо ще оцелее, но той го направи отново. Григор явно разчиташе на грешки от другата страна на корта и дълги разигравания, а може би и този път трябваше да е по-агресивен. Добре поне, че след това отново успя бързо да си вземе сервис гейма.

Тук Тиафо отговори светкавично. И след толкова пропуснати възможности, при 5:5 Григор изигра много слаб сервис гейм, в който даде още първата точка за пробив - 6:5 за младия янки. Отново имаше двойна грешка. В края се стигна до бърза развръзка и много неприятна загуба за Димитров. Той можеше да стигне поне до мач с Надал.

"Аустрелиън оупън" приключи и за Мария Шарапова (Русия), която отстъпи пред представителката на домакините Ашли Барти - 6:4, 1:6, 4:6. Както и за втората поставена Ангелик Кербер (Германия). Тя претърпя тежко поражение от американката Даниел Колинс - 0:6, 2:6. Чехкинята Петра Квитова (№8) обаче продължава.