Министър-председателят Бойко Борисов  призова актива на ГЕРБ да изтъква успехите в управлението срещу "фалшивите новини" на опонентите. "Колко неща сме решили, а слизаме надолу", каза Борисов. "Хората искат справедливост, не искат да се правим на по-важни от тях, ние не сме и такива и не сме се променили"

Той поиска кадрите на ГЕРБ да не се големеят, а да бъдат близо до хората и да решават проблемите им, припомняйки защо народът им е дал доверието си на изборите през 2009 година, когато някогашният главен секретар на МВР и кмет на София стана за първи път министър-председател.

Борисов говори пред актива на ГЕРБ на националната работна среща в неделя, 20 януари в София. Снимка БТА 

"Чуйте ме, обичам ви, но не е даденост това", каза Борисов на около 2 000 представители на партията си на работно съвещание в София, посветено на предстоящите европейски и местни избори. "Факт е, БСП, тези провалени политици, ни гонят и ни доближават. Трябва да ви светне червена лампичка, защото иначе аз ще ви светна синя".

Със срещата, в която участваше по-голямата част от върха на държавното и цялото партийно ръководство заедно с еврокомисарката Мария Габриел, ГЕРБ сложи на практика начало на предизборната си кампания. Управляващите обявиха "платформа за граждански диалог" с избирателите, която трябва да открият във Великотърновския университет на 12 февруари.

"Задавам си и въпроса защо още сме първа политическа сила? Защо нашата подкрепа намалява?", попита Борисов с уговорката, че политиците се "износват" и че от първото му правителство в днешния кабинет са останали само той и заместникът му Томислав Дончев. 

Той призна, че ГЕРБ е обект на обвинения в корупция и предупреди активистите си "да вземат мерки и да си почистят къщичките по места."

"Хората искат справедливост. Хората не обичат елитарни партии, елитарни хора", каза Борисов. "Ние трябва да внимаваме много, да не се превърнем в такива...Ние, всяка душа, всеки човек трябва да го чуем, да му помогнем, защото имаме ресурса да му помогнем...Трябва всеки един да се замисли защо ни избраха преди 10 години, защо ни връщаха и къде е грешката... Най-корумпираните хора говорят за корупция в момента".

Борисов постави ударение в речта си на резултатите в управлението на ГЕРБ в икономиката, инфраструктурата, председателството на ЕС, повишаването на доходите и на жизненото равнище, но призна, че народът не вижда тях, а това, което определи като "фалшиви новини", разпространявани от опозицията.

С "недай Боже" той предупреди, че нейна победа на предстоящите европейски и местен вот "представлява голям риск за европейското и атлантическото бъдеще на България".

"Направихме доста повече, отколкото може една партия да направи, но то беше лесно, защото преди нас буквално не бяха правили нищо", каза Борисов. "Много бързо се забравиха тези неща, защото ги направихме много бързо. В същото време обаче има недоволство... Значи, има нещо, което трябва да променим...Толкова (сме) силни, а ни (ги) няма имунитетът и съпротивителните сили".

Премиерът посочи, че обект на недоволство са и управляващите в мощни икономики като САЩ, Германия, Франция, въпреки положителната конюнктура и неизмеримо по-големите им от българските възможности.

Той каза, че остарялата статистическа система не отчита реалните инвестиции в страната ни, които са по-високи от официално цитираните и са в реално производство, а не в услуги.

Борисов упрекна БСП, че приписва на ГЕРБ проблеми, които тя сама е създала като например ромските гета, или изопачава свършеното от управляващите там, където сама не е направила нищо, като например в повишаването на енергийната ефективност на сградите, известно като саниране.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че в предстоящите избори ГЕРБ трябва да се стреми само към първо място и обърна особено внимание на местния вот, защото той по думите му формира "гръбнака" на властта. Цветанов призова актива на партията отсега да мисли как ще мобилизира избирателите в почивния ден 26 май, когато се очаква много хора да пътуват през дълъг уикенд. Официалният празник 24 май се пада в четвъртък.