Специализираният наказателен съд в неделя остави в ареста петима от задържаните по подозрения, че се участвали в подготовка на терористични нападения и финансиране на тероризъм.

Би Ти Ви идентифицира българката сред задържаните по тези обвинения като Исения Асенова (39 г.). Останалите са Мустафа Алибрахим, Абдалхай Халум, Атеф Хсара, Сулейман Али, предаде Нова ТВ. Двама от тях са със сирийско гражданство, а трима с двойно - българско и сирийско, съобщи тя. Шести участник в групата, също сириец е обвинен задочно, защото е обявен за международно издирване. Името му не беше споменато. 

„В настоящото производство съдът намери, че са налице достатъчно доказателства за изграждане на обосновано подозрение, че всеки един от обвинените лица е автор на инкриминираното деяние, предмет на повдигнатото обвинение. Виждате делото съдържа изключително голям обем от доказателства, разпитани са изключително много свидетели, извършени са много процесуално следствени действия по претърсване и изземване, по разпознаване, обискиране на физически лица. Събран е в резултат на тези извършени действия по разследването и изключително голям обем от веществени доказателства, които според мен подкрепят извода за наличие на обосновано подозрение за авторство и на двете процесни престъпления”, каза съдия Аделина Иванова. 

Петимата са част от общо 43-ма души задържани при операция на ДАНС и ГДБОП на 18 януари при разбиването на заподозряна организирана престъпна група, действала по метода “хавала”.

За ръководител на групата е сочен временно пребиваващ у на сириец. Заплашват го до 12 години лишаване от свобода.

При "хавала", което на арабски означава “прехвърлям”, парите се оставят при посредник в една държава и се вземат от втори посредник в чужбина.

Схемата е анонимна и не оставя документални следи.

Наблюдаващата  прокурорка Евгения Станкова каза пред Би Ти Ви, че числеността на групата е била различна в различни моменти, в но периода, фиксиран в обвиненията тя съвпада с  лицата, на които е предявено обвинението.