За да бъде разкрит изцяло потенциалът на руско-японските отношения, трябва да се реши в най-кратки срокове ситуацията с липсата на мирен договор между Токио и Москва. Това заявява премиерът на Япония Шиндзо Абе в интервю за руския в. "Комерсант", цитирано от БТА. Интервюто е по повод посещението му в Русия, което ще се състои утре, по време на което той ще разговаря с руския президент Владимир Путин.

"Решен съм да постигна финализиране на преговорите за мирен договор", заявява Абе.

Двамата с Путин се споразумяха да подновят тези преговори на среща в Сингапур през ноември. Русия и Япония все още не са подписали договор за мир след Втората световна война поради неразрешения си териториален спор за четирите Южни Курилски острови, наричани от японците Северни територии.

След сингапурската среща Абе каза пред репортери, че преговорите ще бъдат ускорени въз основа на руско-японската декларация от 1956 г., в която Москва се съгласява да предаде на Токио два от четирите острова след подписване на мирен договор. 

В интервюто за "Комерсант" японският премиер изтъква "значително разширеното" напоследък сътрудничество с Русия, включващо по-специално над 150 частни проекта. Абе припомня съвместната дейност в енергетиката, медицината, селското стопанство и други сфери и "рекордния" туристически обмен, достигнал през 2017 г. 180 хил. души. Мнозина хора и в двете държави реално усещат развитието на двустранните връзки, подчертава Абе.

Япония признава, че в момента е невъзможно Русия да й отстъпи два от четирите спорни острова - Итуруп и Кунашир, посочва "Лента", като цитира съобщения на ТАСС и Киодо.
Според източник от японското правителство премиерът Абе е съгласен Москва да прехвърли на Токио контрола върху част от спорните територии. Той иска да получи гаранции, че на Япония ще бъдат отстъпени другите два острова - Шикотан и Хабомаи. Това са условията, при които японският политик е готов да обсъди сключването на мирен договор с Русия, пояснява онлайн изданието.

Предстоящата среща между Путин и Абе ще бъде един вид юбилейна - двамата лидери ще се опитат вече за 25-и път да постигнат напредък в решаването на проблема с мирния договор и с твърде отдавнашния териториален спор, отбелязва "Известия".

Експерти на вестника не очакват пробив от новата среща на върха, но според тях евентуалният мирен договор би бил от полза и за Москва, ако Токио изпълни ред условия. 
Шиндзо "Абе бърза (...) и все още се надява да подпише в някаква форма рамково споразумение при посещението на Путин в Япония през юни. Но руската страна не бърза, а тъкмо тя може да диктува темпото, защото владее островите", коментира Джеймс Браун, експерт от университета "Темпъл" в Токио.

Наистина не личи Москва да бърза особено много. Още повече че обществото в Русия е настроено доста негативно дори срещу хипотетичната възможност страната да отстъпи два острова на Япония. Според анкета на социологическия център "Левада" 74 на сто от хората в Русия са против.

На срещата с Путин Шиндзо Абе може все пак да признае в някаква форма суверенитета на Русия над Южните Курили и да повтори обещанието, че ако бъдат отстъпени на Япония, там няма да се появят военни бази и войскови контингенти на САЩ, смята бившият посланик на Москва в Токио Александър Панов. 

Трудно е да се каже дали това ще задоволи Русия. Голям въпрос е дали Русия наистина иска мирен договор, добавя Панов пред "Известия", цитиран от Би Би Си.

Според него обаче Русия има интерес от мирен договор с Япония. В трудната международна обстановка в Източния регион за федерацията е по-добре да има там партньор и приятел, смята дипломатът. По думите му Москва може да постигне това чрез комплексен мирен договор, който да обхваща въпроси на сигурността, политическите отношения, икономическото сътрудничество и собствеността върху териториите.