"Лос Анджелис Рамс" и "Ню Инглънд Пейтриътс" ще се противопоставят на 53-ия финал по американски футбол Супербоул на 3 февруари в Атланта. Миналата нощ се играха финалите на конференциите на Националната футболна лига (НФЛ) на САЩ - за първи път в историята и двата мача бяха решени с продължения.

В решителния сблъсък на Националната конференция "Рамс" надви "Ню Орлиънс Сейнтс" като гост - 26:23, благодарение на успешен фийлдгол на Грег Зюрлайн от 57 ярда в допълнителната част. Малко преди това пак той прати двубоя в продължение - 23:23. 

В спортната преса в САЩ една от централните теми е явно неотсъдено нарушение на защитник на "овните" срещу нападател на "Сейнтс" малко повече от минута преди края на редовното време на драмата. Ако съдиите го бяха зачели, двубоят почти сигурно щеше да приключи с победа за домакините, които имаха неописиуема подкрепа в закрития си стадион "Супердоум Мерцедес-Бенц".

"Вероятно никога няма да преодолеем това ощетяване", каза треньорът на "светците" Шон Пейтън.

Дори на таблата за информация по магистралите около Ню Орлиънс часове наред стоеше надписът "Ограбиха ни".

Тимът на "Рамс" не е играл на Супербоул от 2002 г., но тогава беше в Сейнт Луис. През 2016 г. беше върнат обратно в Лос Анджелис, откъдето датира историята му.

А отборът, от който "овните" загубиха изненадващо през 2002-ра, е предстоящият съперник на големия финал - "Ню Инглънд Пейтриътс". Тогава започна феноменалната серия на може би най-успешната династия в историята на американския футбол. Главните герои на "патриотите" и сега са едни и същи - собственикът Робърт Крафт (приятел и спонсор на Доналд Тръмп), треньорът Бил Беличик и куотърбекът Том Брейди.

Нощес Брейди, на своите 41 години, извърши поредно чудо (на снимката горе), като изведе тима си до триумф на стадиона на "Канзас Сити Чийфс" - 37:31 след продължение във финала на Американската конференция. Двубоят се игра при температури, близки до нулата. Но въпреки това бе по-зрелищен от този в Ню Орлиънс, може би защото защитите на двата тима не са толкова добри.

За разлика от "Рамс", "Пейтриътс" спечели с тъчдаун (6 точки), след като "Чийфс" изравни с 3 т. точно 11 секунди преди края. Сега Том Брейди ще опита да вземе титлата за шести път. "Патриотите" за трета поредна година са на Супербоул и за общо 11-и път, което е рекорд. През миналата година тимът беше фаворит срещу "Филаделфия Игълс" в Минеаполис, но загуби.

Сблъсъкът на 3 февруари ще е много интересен. Специалистите този път дават предимство на "Рамс".

Мачът тази година ще се предава пряко по канала CBS. Цената на 30 секунди реклама започва от 5 милиона долара. Шоуто на полувремето на построения наскоро закрит стадион "Мерцедес-Бенц" ще изнесат групата Marron 5 и рапърите Биг Бой и Травис Скот.