Доналд Тръмп е първият американски президент за повече от век, който няма куче като домашен любимец в Белия дом. Дали губи от това?

Историята показва, че животните са били използвани да предизвикват симпатия, за скрепяване на съюзи и понякога да будят неудобство в някой съперник, отбелязва "Политико".

За разлика от Тръмп руският президент Владимир Путин е голям любител на кучета или поне обича да се снима с тях.

"Те са една от големите му любови - заедно с отнемането на части от други държави и хвърлянето в затвора на политическите опоненти", отбелязва изданието.

И добавя: "Путин обича да бъде сниман с кучетата си почти толкова, колкото да бъде сниман гол до кръста, докато язди кон".

Миналата седмица беше благодатна и в двете отношения - и откъм кучета, и откъм Путин, който се топи гол до кръста в ледени води.

Преди освежаващото къпане Путин беше в Белград, където получи подобаващо посрещане, а сръбският президент Александър Вучич му подари малко кученце от породата "шарпланинец" на име Паша. Лаещият подарък показва голямото желание на Вучич до бъде възможно най-близко до големия брат от Москва, като Сърбия иска да се придвижи същевременно и към ЕС. Путин обяви, че ЕС натиска Белград да направи "изкуствен избор" между Москва и Запада, той не пропусна да се оплаче и от експанзията на НАТО на Балканите. Кремъл отхвърля и независимостта на Косово, позиция, която не се споделя от повечето европейски страни. 

Разбира се, някои биха казали, че Вучич е обикновен плагиат, защото Бойко Борисов беше пръв - още на 13 ноември 2010 г. Путин получи като подарък от българския премиер палето от породата "българска каракачанска овчарка", наречено по -късно Бъфи (Името беше избрано от 5-годишно момче след национален конкурс. Путин тогава каза, че Бъфи много му харесва, но нямало нищо общо с тв сериала "Бъфи, убийцата на вампири"). През 2013 г. снимка на руския президент, който в снега си играе с любимците си, сред които и поотраслият Бъфи, беше много коментирана.

Паша от Сърбия ще си има солидна компания в Кремъл. През 2017 г. президентът на Туркменистан Гурбангулу Бердимахамедов дари на руския лидер средноазиатска овчарка, алабай, по време на разговорите в Сочи, в центъра на които беше износът на природен газ, но и дума не стана за начина, по който в Туркменистан третират животните.

Преди това през 2011 г. Путин получи кучето Юми (на японски - мечта) от управителя на японската префектура Акита като благодарност за руската помощ след опустошителното цунами.

Освен да се фотографира и да се развлича с тях, Путин понякога използва домашните си любомци и като средство за натиск. През 2007 г. той пусна своя черен лабрадор Кони да се разхожда около германската канцлерка Ангела Меркел, която изпитва ужас от кучета след като е била хапана през 1995 г. При това Путин небрежно попита Меркел: Кучето не ви притеснява, нали?

По-късно германската канцлерка коментира, че е наясно защо домакинът ѝ е действал по този начин - за да покаже, че е мъж.

И още животни и международна политика

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е горд собственик вече на нечистокръвния териер Карузо, който спаси от сигурна смърт в испански приют за кучета. Карузо замени като домашен любимец Платон, който почина наскоро.

Путин и кучетата - с Юми (вляво) и Бъфи. Снимка kremlin.ru

В трогателната история има е едно "но", защото според "Телеграф" Юнкер отишъл да прибере Карузо като разходите по пътуването били за сметка на европейските данъкоплатци.

Китайците използват пандите от години, за да намалят напрежението в международните отношения. След като през 1972 г. тогавашният американски президент Ричард Никсън пътува до Пекин, в САЩ пристигат пандите Линг-Линг и Синг-Синг.

Те са подарък от Мао Дзедун за Никсън, настанени са в Националния зоопарк във Вашингтон и са посетени от повече от 60 млн. души до смъртта им съответно през 1992-а и 1999-а.

Две години след посещението на Никсън в Пекин, британският премиер Едуард Хийт иска двойка панди за Великобритания и ги получава - Чинг-Чинг и Чия-Чия. Но през 1984 г. китайците решават да не подаряват повече панди, а да ги дават под наем за 10-годишен период с годишни вноски, като парите са насочени към запазването на животинския вид.

По време на срещата на Г-20 в Австралия тогавашният премиер на страната Тони Абът излиза с хитър ход и вади тежкото оръдие - коалите. Всички световни лидери се нареждат на опашка да се снимат с тях. Само опозицията не е доволна, като твърди, че тези прегръдки струват на данъкоплатците 400 хил. долара.