Руските агенти, подвизавали се под фалшивите имена Александър Петров и Руслан Боширов, са санкционирани от Съвета на ЕС за употреба на химическо оръжие.

Това се казва в огласено днес решение на Съвет "Външни работи". То бе взето от участващитев него външни министри на страните членки на ЕС. Българският представител е дипломат номер 1 Екатерина Захариева.

Заедно с тях са санкционирани още 7 души.

За първи път Съветът на ЕС налага наказания за употреба на химическо оръжие.

Двамата руски агенти са заподозрени, че на 4 март 2018 г. са отровили избягалия във Великобритания бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Истинското име на Александър Петров е Александър Мишкин, а на Руслан Боширов – Анатолий Чепига. Те са агенти на ГРУ – Главното раузнавателно управление, преименувано наскоро в Главно управление на Генералния щаб (ГУГЩ) на руските въоръжени сили.

За същото престъпление са санкционирани също началникът на ГРУ вицеадмирал Игор Костюков и неговият първи заместник Владимир Алексеев.

Вицеадмирал Игор Костюков. Снимка АП/БТА

Четиримата руснаци са отговорни за притежанието, пренасянето и употребата в британския град Солсбъри на нервния отровен газ новичок.

Новите санкции са приложени срещу общо 9 души и една компания.

Освен руснаците са наказани и петима сирийци. Имената им са Тарик Ясмина, Халед Насри, Уалид Зугаиб, Фирас Ахмед и Саид Саид.

Компанията е Сирийският научноизследователски център (СНИЦ), произвеждал химически оръжия, както и на ракети носители за тях. Санкционираните петима граждани на арабската република имат пряко участие в дейността на Центъра.

Какви са санкциите

На 15 октомври 2018 г. Съветът на ЕС прие нов режим на ограничителни мерки срещу използването и разпространението на химическо оръжие. Те позволяват на ЕС да наказва хора и организации, участващи в разработването и използването на химическо оръжие навсякъде по света, независимо от тяхната националност и местоположение. Мерките засягат онези, които отговарят пряко за разработването и използването на химическо оръжие, както и за предоставящите финансова, техническа или материална подкрепа. Ограниченията се изразяват в забрана за пътуване до държави от ЕС и запор на имущество. На граждани и организации от ЕС е забранено да предоставят средства на посочените в черния списък.

Бизнесмени и компании от Сирия наказани заради близост с Асад

Отделно Съветът на ЕС включи в черния си списък 11 видни сирийски бизнесмени и пет компании от тази страна. Те са санкционирани в рамките на рестриктивните мерки срещу режима в Дамаск и тези, които го подкрепят. Бизнесмените и команиите участват в строителството на луксозни имоти и други проекти, подкрепяни от режима на Башар Асад. Те са се облагодетелствали от дейността си.

Санкционираните физически лица са Анас Талас, Назир Ахмад Джамаледин, Мазин ал Тарази, Самер Фоз, Халдун ал Зуби, Хусам ал Катирджи, Башар Мохамад Аси, Халед ал Зубайди, Хаян Мохаримад Назем Кадур, Маен Риск Алла Хайкал и Надер Калей.

Юридическите лица са Rawafed Damascus Private Joint Stock Company, Aman Damascus Joint Stock Company, Bunyan Damascus Private Joint Stock Company, Mirza и Developers Private Joint Stock Company.