Еврокомисар с ресор борба с дезинформацията бе една от идеите, обсъдени днес на Съвета „Външни работи“ в Брюксел.

В заседанието участваха първите дипломати на страните членки на ЕС. България бе представена от ресорния министър Екатерина Захариева.

Външните министри продължиха дискусията по изграждането на всеобхватен и координиран отговор срещу дезинформацията. Обсъдено бе рилагането на конкретни мерки въз основа на Плана за действие на ЕС от 5 декември 2018 г., с фокус върху външните аспекти на справянето с предизвикателството.

По време на дискусията стана ясно, че звеното за стратегическа комуникация в страните от Източното партньорство е разкрило близо 4700 случая на дезинформация, като ЕС е увеличил общия бюджет за борба с хибридните заплахи и дезинформационни атаки на 5 милиона евро.

Министрите смятат, че е необходимо не само своевременно разкриване на случаите на дезинформация, но и публичното им разобличаване. Никоя страна обаче не може да се справи сама. ЕС ще взаимодейства по този въпрос с НАТО и Г-7.

Участниците дадоха примери с за кампании с фалшиви новини като снимките от времето на режима на генерал Аугусто Пиночет в Чили, представяни като насилие на испанската полиция над сепаратистите в Каталуня.

Първите дипломати от ЕС подкрепиха и предложението за стимулиране на независима и качествена журналистика, като изтъкнаха спазването на важни принципи като проверката на източниците на информация.