Приказката на Стефанос Циципас на Откритото първенство на Австралия по тенис продължава. В първия четвъртфинал за днес гъркът победи Роберто Баутиста Агут (Испания) в четири сета - 7:5, 4:6, 6:4, 7:6(2) и е на полуфинал.

Там той ще срещне победителя от двубоя Рафаел Надал (Испания) - Франсис Тиафо (САЩ), който е по-късно днес.

На своите 20 години и 168 дни Циципас е най-младият полуфиналист в турнир от Големия шлем след Новак Джокович, който беше на още по-крехка възраст на US Open през 2007 г.

В предишната фаза един от състезателите, считани за новите звезди на тениса, отстрани Роджър Федерер (Швейцария). Днес той отново даде само един сет - този път на противник, оставил зад себе си запомнящи се изяви в Мелбърн. И двамата са заявили участие за "София оупън" идния масец.

Смелата, агресивна и разнообразна игра на Циципас отново даде резултат. Баутиста Агут мина пред три 5-сетови битки, което днес оказа влияние в жегата. Испанецът показа признаци на умора. 

"Наистина е почти като приказка. Изживявам мечтата си, изживявам онова, за което работих упорито, за да стигна дотук", заяви Стефанос, майката на когото е рускиня, а и двамата му родители са играли тенис на високо ниво.

Никога досега гръцки тенисист не е достигал толкова напред в турнир от Шлема. В Австралия той подобри постижение на Анди Родик (САЩ), който през 2003 г. беше най-младият полуфиналист в надпреварата на 21 г.