Ски легендата Марк Жирардели, който изведнъж реши да се афишира като концесионер на ски зоната в Банско, работел за Министерството на туризма про боно - на добри начала, без заплащане.

С този коментар ресорната министърка Николина Ангелкова се опита и днес да отговори на критиките, че Жирардели е в конфликт на интереси - като съветник на Ангелкова, за какъвто бе обявен преди няколко години, и като собственик на "Юлен" АД, за какъвто се представи в края на 2018-а.

"Жирардели беше съветник от ноември 2014 до март 2016 г. с цел да популяризира България като туристическа дестинация навън. Участвал е в наши борси и изложения, където сме рекламирали туризма ни. Никога не е получавал възнаграждение за това", заяви в ефира на бТВ днес Ангелкова.

Тя отрече да е имала информация за това Жирардели да е придобил собствеността върху офшорката "Т.А.К. сървисиз", собственик на "Юлен", както и кога е станало това. Научила новината на 17 декември, когато научиха и всички останали - при среща в Министерството на околната среда и водите с колегата й Нено Димов, на която бе поканен и министърът на икономиката Емил Караниколов. 

Според публичните изяви на самия ски шампион в периода, в който е работел за министерството, вече е правел постъпки за придобиването на "Юлен". Станал собственик през 2016-а.

Ангелкова твърди в този контекст, че Жирардели никога не е имал достъп до информация вътре в самото министерство и пак повтори, че е участвал единствено в изложения с цел да рекламира България като туристическа дестинация. След като й бе припомнено видео от тяхна съвместна пресконференция, в което Жирардели посочва, че по света са изумени колко е трудно в България да се даде разрешително за втори лифт, Ангелкова посочи, че той никога не е лобирал за втора кабинка в Банско.

Политическа отговорност

Междувременно екокоалицията "За да остане природа в България" свиква протест в четвъртък пред сградата на Министерския съвет с искане за оставката на Нено Димов като министър на екологията. Причината е, че Димов, както и тогавашният вицепремиер, сега депутат - Валери Симеонов (НФСБ/"Обединени патриоти") внесоха предложението в Министерския съвет за изменение в плана за управление на парк "Пирин". 

Както е известно, с това изменение, гласувано от правителството в последния му предновогодишен работен ден за 2017 г., се отваряше вратата за неясно какво строителство на голяма част от територията на парка (въпреки че по закон изрично е посочено какво може да се строи и какво не). В допълнение бе решено да не се прави екооценка на изменението. Последва обжалване от страна на екокоалицията, като през миналата седмица Върховният административен съд се произнесе на последна инстанция за отмяна на правителственото решение.

Сега природозащитниците искат оставката на Нено Димов като вносител на спорното изменение.

"Премиерът Бойко Борисов трябва да поеме политическата отговорност за незаконното решение на Министерския съвет за Пирин и министърът на околната среда Нено Димов трябва да подаде оставка!", категорични са от "За да остане природа в България".