Кристиано Роналдо чу присъдата си по делото за укриване на данъци в Испания - 18,8 милиона евро глоба и 23 месеца лишаване от свобода. Тъй като санкцията е за по-малко от две години, по силата на закона на Иберийския полуостров присъдата е условна.

Така приключва една съдебна сага за Кристиано - още от времето, когато обличаше екипа на "Реал" (Мадрид). Остава му разследването за изнасилване в Лас Вегас. Засега той няма повдигнато обвинение по този случай.

Роналдо се яви в съд в Мадрид заедно с половинката Джорджина (долу). Според Би Би Си съдията на делото не е зачел искане на адвокатите на футболиста да чуе присъдата си на видео или да му бъде осигурен специален достъп. Целта е била 5-кратният носител на "Златната топка" да избегне медиите, ала тази "неприятност" не му беше спестена. Той не каза и дума пред журналистите.

Португалецът се споразумя с прокуратурата още през миналата година, след като дълго отричаше вина и казваше, че е "преследван" заради славата си. Впоследствие представители на звездата са казали на разследващите, че се е получило недоразумение заради промяна в данъчните закони в Испания. Обвинението твърди, че Роналдо е укрил 14,7 милиона евро от имиджови права в периода 2010-2014 г.

Според испански медии това е една от причините голмайсторът да пожелае да напусне "Реал".

С глоба по подобно обвинение наскоро се сдоби и Жозе Моуриньо, друг клиент на мениджърската агенция на могъщия Жорже Мендеш, която се грижи за финансовите дела на своите хора.

Следващият, който трябва да се яви в съда за укриване на данъци, е Чави Алонсо, бивш играч на "Ливърпул", "Реал" (Мадрид) и "Байерн". А по този път мина и Лео Меси, също избегнал затвора заради 23-месечен срок на присъдата.