Почти три години и 8 месеца след ужасяващото убийство на Георги Игнатов в Борисовата градина, делото все повече затъва в липсващи свидетели, променени с времето съдби, трудни за откриване лица и "не знам, не си спомням"... 

Така днес от предългия списък с 10 свидетели, призовани за изслушване, дойдоха само двама. Включително липсваше и вещо лице, което трябваше да даде експертиза.

В съда пред обвиняемия Йоан Матев, който неизменно присъства от задържането си в началото на 2017 г., застанаха Полина Цветанова - днес на 19 г. - приятелка на убития Георги, и младеж, който е лежал в ареста.

Родителите на намушкания с нож Георги Игнатов също не дойдоха на поредното от мъчителните заседания - те имат адвокат представител и са предявили граждански искове.

От разпита на Полина - приятелка на Георги и негова съученичка от началното училище, не произтекоха кой знае какви сведения. Да, Георги бил "много спокойно момче", а не бил "някакъв - как да кажа - вандал или нещо такова.“ 

Полина познавала и "Лори"  - Лора Крашевска, гаджето на жертвата, която и първа го открива на пейката в Борисовата градина.

Адвокатката на Матев, която води съвсем явна тактика за насочване на подозренията към предишен приятел на Лора - някой си Марио Тодоров, я разпита какво знае за отношенията на тримата. На това Полина каза, че Лора...

„... Имаше отношения с Георги, имаше и симпатии към другото момче.“

Тя знаела, че двамата влюбени се карали заради някакво трето момче.

На въпросите - имала ли е Лора според нея паралелна връзка, Полина отговори с:

"Как да кажа - тя не е грозно момиче... Не знам доколко е вярно – имаш взаимоотношения с друго момче."

В крайна сметка за пореден път по делото се разбра, че Георги - макар и да имал виртуално "фейсбук" спречкване с Марио, никога нито е имал по-тежки конфликти, нито проблеми "на живо" с него. (Марио е и първият задържан, макар и съвсем закратко от полицията в усилията да се разплете случаят. После е категорично оневинен и пуснат, б.р.).

Още по-безумен беше разпитът на другия свидетел Георги Лалчев. Единствената му "роля" в тъжната история е, че лежал в ареста през 2015 г. със "Сашо". "Сашо" всъщност е Александър Донов. Донов и Патрик Първев получиха по 6 години, затова че пребили почти до смърт 3-годишно момченце, поверено им от майка му.

Оказа се, че призоваващите дори бъркат - защото ако към Първев е имало някога подозрения за съпричастност към случая в Борисовата градина, то Донов - с когото е лежал Георги Лалчев, е напълно извън него.

Такъв беше и свидетелят, който не можа да отговори категорично на нито един въпрос - дали изобщо в ареста на "Г. М. Димитров" му е доверявано нещо, свързано с убийството в Борисовата.

Младежът, който на 28 г. има забележителната биография на осъждан (в ареста е бил - не да кажеш за дребно дилърство - а за въоръжен грабеж и опит за убийство), заяви, че не помни, не може да се сети, не знае нищо и въобще не познава хората, за които става въпрос.

От свидетелите от "младежката" компания съдът продължава безуспешно да издирва някой си Мариян Тодоров. За да е съвсем пародийно, органите на реда намерили роднините му на адреси в село Чорбаджийско и Лом, но сестра му не го виждала, а пък полицаите объркали входа, в който го издирвали в София.

За съдия Руси Алексиев не остана нищо, освен да го обяви за общодържавно издирване - не за арест, а за свидетелстване.

Той наложи няколко принудителни довеждания и 3 глоби от по 100 лв. на неявилите се без причина.

Между кориците на делото фигурира и свидетелка Велислава Вутова, която след усилия била открита на телефон във Великобритания. Но заявила на съда в период поне от една година да не я чакат, поради причината - "физиологична невъзможност да пътува". Младата дама днес е бременна.

Днес нито прокуратурата, нито адвокатката на Матев Стоянка Маркова можаха да предрекат колко още стъпки остават до евентуалния край. Забележително е, че например директорката на "Езиков свят" по онова време - Василка Николова все още не е дала показания, въпреки единодушните свидетелства, че е предприемала поредица от съвсем съзнателни стъпки да покрие Матев и случката.

Стана ясно още, че се оттеглят двама от тримата адвокати на сина на митничар и журналистка Матев - Иван Томов и Виктор Попов.