Рафаел Надал прескочи с лекота американеца Франсис Тиафо - 6:3, 6:4, 6:2, и на полуфинал ще спори с приятната изненада на "Аустрелиън оупън" Стефанос Циципас (Гърция). Напълно очаквано Тиафо, който отстрани на осминафинал Григор Димитров, не се оказа препятствие за Матадора.

С по един пробив в първите два сета и два във втория испанецът реши да не се бави много корта предвид предстоящата битка, която поне обещава да е по-вълнуваща и равностойна.

По-рано днес Циципас спечели с 3:1 срещу Роберто Баутиста Агут (Испания). Другите два четвъртфинала при мъжете са в сряда - Новак Джокович (Сърбия) срещу Кей Нишикори (Япония) и Милош Раонич (Канада) - Люка Пуй (Франция).

В дебюта си в основната схема в Мелбърн американката Даниел Колинс е полуфиналистка. Тя обърна рускинята Анастасия Павлюченкова - 2:6, 7:5, 6:1. За място на финала ще спори с Петра Квитова (Чехия), която отне мечтата за нещо наистина значимо на австралийката Ашли Барти - 6:1, 6:4.

Другият полуфинал при дамите ще бъде определен от двойките Наоми Осака (Япония) - Елина Свитолина (Украйна) и Серина Уилямс (САЩ) - Каролина Плишкова (Чехия).