„По моя инфорация т. нар. златни визи, издадени от българските власти, не са чак толкова много.“

Това заяви пред журналисти в Брюксел днес външната министърка Екатерина Захариева.

Заедно с колегите си от останалите страни от ЕС тя участва в първия за годината Съвет „Външни работи“.

Захариева бе помолена да коментира информацията, че утре Еврокомисията ще огласи доклад, според който схемите в някои страни от ЕС, позволяващи на богати бизнесмени да купуват гражданство или жителство срещу инвестиции, могат да засилят риска от прането на пари, корупция и укриване на данъци. В предварителната информация на Ройтерс от вчера бяха споменати три държави – България, Кипър и Малта.

„Това, което според мен е важно, е дали са реални тези инвестиции, дали хората, които искат гражданство, живеят де факто в България и имат намерение да поддържат тези инвестици“, смята Захариева.

Самата тя не знае колко точно на брой разрешения за пребиваване са издадени, тъй като това не се прави във външното министерство. В момента министерствата на вътрешните работи и на правосъдието изготвят справка по въпроса.

Екатерина Захариева припомни, че почти от година насам в Министерството на правосъдието има работна група, която има за цел да предложи изменение на Закона за българското гражданство в няколко посоки. Едната от тях е анализ на текстовете, свързани с възможността за придобиване на гражданство срещу инвестиции. Ще бъде проверено дали те са постигнали целевия ефект - привличането на инвестиции.

Според предварителната информация, с която Захариева разполага, докладът на Еврокомисията ще съдържа призив донякъде да синхронизираме законодателството си с останалите страни членки на ЕС по отношение на даването на гражданство и разрешаването на пребиваване.