България е готова да окаже съдействие, за да може медсестрата Нася Ненова да получи присъденото й обезщетение за мъченията, на които е била подложена в Либия. За да се действа обаче, присъдата трябва да влезе окончателно в сила.

Това отговори външната министърка Екатерина Захариева на въпрос на Клуб Z след срещата си в Брюксел със своя либийски колега Мохамед Тахер Сиала. Тя стана по време на Съвета „Външни работи“ на ЕС.

Либийската страна поиска възобновяване на икономическите връзки с България. Една от причините те сериозно да пострадат е процесът срещу петте български медсестри, прекарали 8 години и половина в либийски затвор и осъдени три пъти на смърт по фалшиви обвинения за масово заразяване на деца със СПИН. В крайна сметка тогавашният режим, оглавяван от Муамар Кадафи (убит по време на Арабската пролет), замени наказанията с доживотни присъди, което позволи на сънародничките ни да се завърнат и да бъдат помилвани от президента Георги Първанов.

В началото на тази година една от сестрите - Нася Ненова, успя да осъди на първа инстанция девет от своите мъчители. Тя трябва да ѝ платят 500 000 лева обезщетение за неимуществени вреди и 26 617 лева.

Делата на други две медсестри са висящи, а тези на още две са прекратени.

„Бихме могли като държава да окажем съдействие Нася Ненова да предяви претенциите си за изпълнение на решението на българския съд. Нека това решение влезе в сила и ще окажем съдействие то да се преведе и легализира по пътя на съдебното сътрудничество“, каза Екатерина Захариева.

Според нея фактът, че Нася Ненова е спечелила делото си, може да окуражи и останалите четири медсестри.

„От години де факто Либия е разделена, нов същото време има големите възможности пред българския бизнес там. Получих такива уверения“, каза Захариева.

Мохамед Тахер Сиала я уверил, че българският бизнес е добре дошъл в Либия. Той бил категоричен, че няма да бъдат спирани български кораби и стоки.

Либийците благодарили на българските власти за действията, предприети във връзка със задържания у нас либийски кораб „Бдин/Бадр“. Те не са поставили никакви искания и са доволни, че плавателният съд в момента е в наше пристанище и е под контрола на властите ни. Този случай, макар и частно-правен, се издигна на ниво междуправителствени отношения.

Обсъдени са и все още неизплатените големи задължения към български компании от либийска страна.