Еврокомисията глобява с 570 566 000 евро компанията за финансови услуги „Мастъркард“, се казва в съобщение, разпространено днес от централата й в Брюксел.

Причина е ограничаване на възможността за търговците да се ползват от по-изгодни за тях условия, предложени от банки в пределите на единния европейски пазар. Това е нарушение на антимонополното законодателство на ЕС.

„Европейските потребители използват банкови карти всеки ден, когато си купуват храна, дрехи или пазаруват онлайн. Като са пречели на търговците да търсят по-добри условия, предложени от  банки в други държави членки на ЕС, правилата на „Мастъркард“ изкуствено са завишавали стойността на плащанията с карти, като по този начин са ощетявали потребителите и търговците в Съюза“, коментира еврокомисарката по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

„Мастъркард“ е втората по големина компания за финансови услуги в Европейското икономическо пространство (ЕИП) в сферата на издаването на потребителски карти и цените на трансакциите. Според нейната схема банките предлагат свързани с картови плащания услуги под общите брандове „Мастъркард“ и „Маестро“. „Мастъркард“ действа като платформа, чрез която банките издават карти, гарантират извършването на трансакции чрез плащания и прехвърлят сумите към банката на търговеца.

Плащанията с карти имат ключова роля в единния пазар както за вътрешни трансакции, така и за трансгранични плащания или такива по интернет. Потребителите и бизнесът в Европа извършват с карти над половината от плащанията, които не са кеш.

Когато един потребител използва дебитна или кредитна карта в магазина или онлайн, обменната такса се плаща от банката на търговеца (получаваща банка) към тази на притежателя на картата (издаваща банка). Получаващата банка прехвърля тази такса към търговеца, който, подобно на всеки друг разход, я включва в окончателните цени за всички потребители, дори за тези, които не използват карти.

Правилата на „Мастъркард“ задължават получаващите банки да налагат обменните такси на страната, в която е базиран търговецът. Преди  регламентът за обменните такси от 9 декември 2015 г. да наложи таван, те доста са се различавали една от друга в различните страни от ЕС. В резултат търговците в страните с високи обменни такси не са могли да се възползват от по-ниски такси, предложени от получаваща банка, базирана в друга членка на ЕС.

Разследването

През април 2013 г. Еврокомисията започва антимонополно разследване срещу „Мастъркард“ с цел установяване дали правилата за „трансгранично получаване“ са в нарушение на антимонополното законодателство на ЕС. През юли 2015 г. ЕК публикува свои възражения.

Разследването установява, че заради правилата на „Мастъркард“ за трансгранично получаване търговците са плащали повече за получаването на плащания чрез карти, отколкото ако са можели да си осигурят услуги на по-ниски цени. Това е довело до по-високи цени за търговците и потребителите, до ограничаване на трансграничната конкуренция и до изкуствено сегментиране на единния пазар.

Въз основа на тези факти ЕК стига до заключението, че правилата на „Мастъркард“ са попречили на търговците да се възползват от по-ниски такси и са ограничили трансграничната конкуренция между банките в нарушение на антимонополното законодателство на ЕС. Нарушението приключва, когато компанията внася поправки в правилата си зарази влизането в сила на регламента за обменните такси.

В резултат на всичко това Еврокомисията реши да наложи глоба на „Мастъркард“.

Самата компания е сътрудничила в разследването, изтъкват от Еврокомисията. Това станало чрез признаване на фактите и нарушенията на европейските правила за конкуренция.

Комисията намалила с 10 на сто глобата на „Мастъркард“ в замяна на това сътрудничество.