В тенис класика на "Аустрелиън оупън" се превърна последният четвъртфинал при жените - между Серина Уилямс и Каролина Плишкова. Американката водеше с 5:1 в третия сет и имаше четири мачбола, но чехкинята оцеля, направи паметен обрат и е на полуфинал след 6:4, 4:6, 7:5.

Уилямс първа обърна негативен за нея развой във втория сет, когато изоставаше след сет и пробив. След това нещата се обърнаха.

Отражение даде контузия в глезена, която Серина получи при защитно действие от основната линия. Нататък най-успешната състезателка в съвременния тенис видимо се чувстваше некомфортно на моменти. Плишкова не чака покана и записа шест поредни успешни гейма.

На полуфинала Каролина Плишкова ще срещне Наоми Осака (Япония), която елиминира Елина Свитолина (Украйна) - 6:4, 6:1. На другия полуфинал ще играят Даниел Колинс (САЩ) и Петра Квитова (Чехия). Така е възможен чешки финал.

Каролина Плишкова.

Някои фенове се надяваха на полуфинал между Серина и Осака - повторение на скандалната битка за титлата на US Open през миналата година, когато азиатката спечели, а за това помогна и поведението на Уилямс в споровете й със съдията на стола.

Плишкова за първи път стига толкова напред на Откритото първенство на Австралия. Серина Уилямс пропусна още една възможност да изравни рекорда от 24 титли на сингъл от Големия шлем на Маргарет Корт.

"Вече се виждах в съблекалнята, а сега стоя тук като победител, не пропусна да изрази изненадата си от развоя Плишкова. - При 1:5 си помислих, че краят е близо, но бързо си казах, че е важно да спечеля следващия гейм, пък да видим какво ще стане. Бях твърде пасивна и психически смазана. Но след това получих шансове, от които се възползвах. Тя изглеждаше малко несигурна в края. Наоми Осака е опасна, но никоя тенисистка не е по-опасна от Серина."

Уилямс прояви спортсменство - за пореден път на "Аустрелиън оупън" тази година (тя утешаваше някои от съперничките си, след като ги побеждаваше), и не отдаде загубата си на контузията в глезена:

"Не мисля, че това даде голямо отражение. Плишкова просто заигра различно в един момент. Тя беше различна при възможностите ми да спечеля мача. Аз не се възползвах и загубих."

Днес са последните четвъртфинали при мъжете.