Измина още една седмица след като Долната камара на британския парламент отказа да приеме договорената от Тереза Мей сделка за "Брекзит". И нищо не се променя. Фактите си остават същите. План Б, какъвто Мей уж трябваше да представи, няма. Всъщност тя иска да преправи сегашния договор за излизане от ЕС – но как, къде и кога – не е изобщо ясно. За подобни действия обаче трагично провалилата се министър-председателка няма нито политическата сила, нито подкрепата на парламента в Лондон или на партньорите в Брюксел.

Европейският съюз не е променил досегашната си позиция, включително и след последния отчаян опит на Мей да спаси сделката. Нови преговори за условията на "Брекзит" няма да има, най-много да се проведат спешни разговори за оставането на Великобритания в общ митнически съюз със ЕС. Ситуацията е тотално объркана. Вече никой не проумява какво стои зад вътрешнополитическите игрички и боричкания във Великобритания. Може би дори и британските партии не знаят какво всъщност искат да постигнат.

Времето неумолимо изтича. Ако не предприеме нещо, на 29 март Обединеното кралство само ще се изхвърли от европейския вътрешен пазар, без да разполага с някакви подсигуровки. А между Северна Ирландия и Република Ирландия ще се появи една политически крайно опасна "твърда граница". Това не желаят нито ЕС, нито ирландците и британците. Какъв тогава е изходът от задънената улица, наречена "Брекзит"?

Премислете отново!

Британската министър-председателка очевидно не е способна да прокара в парламента сделката за "Брекзит". При това положение тя би следвало да направи една последна и голяма услуга на своята страна, а и на ЕС, и да спре процедурата за излизането от ЕС по член 50 от Европейския договор. Тя може да сложи край на безумието, наречено "Брекзит", и то напълно легално и без одобрението на парламента. Трябва само да изпрати до Брюксел официално писмо, в което да поиска връщане на статуквото от времето преди да е била задействана процедурата за излизане от ЕС.

Така Великобритания ще има предостатъчно време спокойно да размисли дали наистина желае да напусне ЕС. Ако англичаните, уелсците, шотландците и северноирландците успеят да се споразумеят как искат да напуснат ЕС и какви да са бъдещите им отношения с Европа, те ще могат отново да задействат член 50-ти. Но само и едва тогава.

Това, разбира се, ще е краят на Тереза Мей като министър-председателка, но тя и бездруго вече оповести, че на следващите парламентарни избори няма да се кандидатира. Необходими ще са предсрочни избори за съставянето на дееспособно правителство, което да разполага с мнозинство в парламента. Това ново правителство може да реши отново да проведе пряко допитване до народа относно оставането в ЕС или излизането от него - но тогава на британците вече ще им е ясно с какви последици ще е свързан един "Брекзит". Това би бил третият референдум по въпроса след допитването през 1975 и през 2016 г. В една демокрация това е напълно възможно.

От Тереза Мей сега зависи да сложи край на хаоса, да напусне премиерския пост, а преди това да върне нещата в изходно положение. Спрете член 50-и, мисис Мей! 

Дойче веле