Напрежението в "Обединени патриоти", което и тримата съпредседатели на коалицията подгряват от дни, днес се пренесе и в Народното събрание. Където лидерът на НФСБ Валери Симеонов заподозря ВМРО в намерение да се яви самостоятелно на изборите за Европейски парламент през май и на свой ред обяви, че партията му може да постъпи по същия начин. В казуса непосредствено след Симеонов се включи и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, за да обяви, че... драма няма. В цялата схема изплува и името на бившия съратник на Радан Кънев - Петър Москов. Официално "воеводите" отричат да водят разговори с когото и да е било извън ОП, неофициално обаче посочват, че текат совалки с Москов.

На говорещите хора...

Причината за новопоявилото се напрежение е, че лидерите на партиите в ОП не сядат на една маса, за да се разберат ще се явят ли заедно на евровота. Опити за разговори имало още преди Нова година, но тогава Симеонов заявявал, че е прекалено рано, разказват депутати от ВМРО. По думите на самия Симеонов, който свика днес специален брифинг - разговорите били насрочени за миналия вторник. Но оттогава насам не се явявали представителите на "Атака" въпреки предварителните уведомления от секретарките, телефонните обаждания и изпращането на СМС-и. Народни представители и от ВМРО, и от НФСБ твърдят, че отсъствието се дължало на факта, че е дневния ред присъства и точка за споделеното председателство на парламентарната група. Председател сега е Сидеров, но бе лансирана идеята за двама съпредседатели - другият да е Симеонов.

Паралелно вчера от "Атака" обявиха, че на насрочената поредна среща не се е явил нито един представител на НФСБ. Което пък днес Симеонов отрече. По думите му никой от партията не е бил предварително уведомен, а на срещата от "Атака" е отишъл само депутатът и дясна ръка на Сидеров Десислав Чуков с екип на партийната телевизия "Алфа".

Масло в огъня наля собствената кампания, която ВМРО реши да води - което прозира от разпратената до медиите декларация, която има вид на програмен управленски документ. В нея хората на Красимир Каракачанов изброяват някои условия за оставането си във властта, в т.ч. и въвеждане на данък лукс. Малко преди това пък мобилизирана от ВМРО група интелектуалци издигна кандидатурата на настоящия евродепутат - зам.-председателя на партията Ангел Джамбазки, за втори мандат в ЕП.

На този фон Сидеров от няколко дни също прави самостоятелни медийни изяви, фокусирани върху личността на Джамбазки, въпреки че привидно темата е обща - за това какви доходи получават евродепутатите и как се разпореждат с тях. Отдавнашен кулоарен слух е, че лидерът на "Атака" има амбицията да води листата за евродепутати на ОП, въпреки че той сам отрича това. Което направи и днес. Кога Сидеров се е отказал да води листа не е ясно, предвид факта, че в деня на публичното обявяване на съюзяването си с евродепутата и лидер на "България без цензура" Николай Бареков Бареков го посочи като естествения водач на евролистата.

В края на миналата година двамата решиха да влязат в съглашение с цел "създаване на консервативен алианс" в България, който да щурмува евровота. Но нито от НФСБ, нито от ВМРО пожелаха да се коалират с Бареков или да влизат в каквато и да е било форма на съглашателство с него. Въпреки това "Атака" обяви, че желае присъединяване към Алианса на европейските консерватори и реформисти (АКРЕ), за членство към който чака и ВМРО.

Нямаме наследство да делим

И все пак - днес нито една от страните не изключи възможността все пак да седнат на една маса.

"Може да стане, може и да не стане. Преустановяваме преговорите до изясняване на проблемите", заяви днес Валери Симеонов.

И даде заявка, че за НФСБ евроизборите не са от жизнено важно значение, нито това кой ще води листата - но можело да се яви самостоятелно. В хипотрезата, в която ВМРО се яви отделно, НФСБ нямало да подкрепи кандидатура на Джамбазки.

Лидерът на НФСБ обаче неколкократно подчерта, че коалиционното споразумение между трите партии е такова само за общо управление, не и за явяване на европейски и местни избори, каквито предстоят тази година. В този контекст, ако на евровота се явяли поотделно, не означавало разпад на малката коалиция, а оттам и на голямата управленска коалиция с ГЕРБ.

Пред медиите Искрен Веселинов от ВМРО посочи, че "воеводите" са готови да се извинят, ако са обидили някого, както и да седнат на масата на преговорите.

"ВМРО категорично не води преговори с партиите извън "Обединени патриоти", категоричен бе той.

Негови съпартийци обаче коментираха неофициално, че разговори се водят - с Петър Москов. Който макар и да няма партийни структури, има симпатизанти. Ако се стигнело до този вариант, щели да предложат на бившия зам.-председател на ДСБ и място в кандидатската листа.

Самостоятелната си активност от последните дни обясниха с факта, че покрай крамолите в малката коалиция се бави стартът на кампанията. Все пак оттам посочиха, че вероятно ОП в крайна сметка ще се яви обединена на евровота.

Най-колоритен както обикновено бе лидерът на "Атака". По думите му не е било изключено трите партии в ОП да се явят заедно. "Още има шанс за обща листа", посочи Сидеров и даде заявка, че е склонен да инициира среща с партньорите си. И като и преди е правел - допълни с ирония, че не разбирал медийния интерес - в коалицията си говорели.

"Макар че все още виждам белези за разтрогване на брака. Дано да е по взаимно съгласие, нямаме наследство да делим", все пак добави Сидеров.