Групата служители на столичното 4-о РПУ, която е задържана, се е занимавала с корупционни действия. Това обяви зам. главният порокурор по антикорупцията Иван Гешев на брифинг пред районното в кв. "Лозенец". Сред арестуваните има един ръководен служител, но Гешев отказа да съобщи дали е шефът на "Икономическа полиция".

Двамата с главния секретар на МВР Ивайло Иванов бяха доста пестеливи на подробности, които щели да бъдат дадени до няколко дни.

По думите на Гешев, ОПГ-то е от служители на Икономическа полиция и става въпрос за "по-скоро натискане, изндуване на дребни собственици на различни заведения под района на 4-то РПУ, за плащане на месечна такса.

"И в резултат, че тези такси явно са непосилни, се стигна до това което виждате - заяви прокурорът, явно имайки предвид , че някой от рекетираните е "издал четата" - Хората, които трябва да защитават законността, осъществяват дейност, срещу която трябва да се борят."

По-късно Гешев добави емоционално:

"Изключително неприятно е да работиш с колеги, още по-неприятно е, когато се окаже, че ги познаваш. Но тези проблеми трябва да бъдат вкарани в някакви здравословни рамки. И съм сигурен, че това нещо ще е доста здравословно за цялата правоохранителна система – поне за София."

"Различини са били сумите - мога само да кажа, че са водени преговори. Няколко са насоките – такса "спокойствие", евентуално стопиране на проверки", лаконичен бе и главният секретар Иванов.

И двамата потънаха във взаимни благодарности за реализацията и казаха, че повече подробности ще бъдат изнесени до дни.

"Това означава (задържането, б.р.), че МВР, а твърдя, че така е и в прокуратурата, не лъжем, че нямам проблеми - не са тайна, не си крием главата в пясъка! Знаем, че има проблеми и в нашите редици и като партньори се стремим да си ги решаваме. Надявам се и други държавни служби да си решават също своите такива проблеми, включителон и административни", откровен бе Гешев.