„Никога няма да приемем големи държави като Русия да се опитват да създадат някакви сфери на влияние, където имат правото да решават какво могат и какво не могат техните съседи.“

Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща в Брюксел с грузинската президентка Саломе Зурабишвили.

„Това е въпрос на спазване и уважаване на суверенитета на Грузия и суверенното и демократично решение, когато тя се стреми да  влезе в НАТО“, допълни той.

Според него бившата съветска република има пълното право да влезе в Северноатлантическия пакт. Това решават тя и останалите 29 членки на алианса.

„Да, това ще се случи. И никой няма правото нито да се меси, нито да налага ветона този процес“, каза генералният секретар.

Грузия има правото да избира собствения си път. Това е основополагащият принцип на НАТО.

Столтенберг допълни, че НАТО изцяло подкрепя целостта на Грузия в международно признатите граници. Той повтори призива към Русия да се изтегли от отцепените с нейна помощ Абхазия и Южна Осетия, които Западът не признава.

Саломе Зурабишили изтъкна, че Грузия е решена да се присъедини към НАТО. Такава е волята на страната и на народа, като това дори вече е записано в грузинската конституция.

„Знаем, че ще се наложи да изчакаме, вероятно и малко по-дълго", добави тя.