Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза в четвъртък, че официално признава Хуан Гуайдо - председател на доминираното от опозицията Национално събрание, за временен президент на Венецуела, предизвиквайки остра реакция от Русия, съобщиха информационните агенции.
Гуайдо се обяви за временен държавен глава по време на антиправителствени протести в столицата Каракас.

"Днес, 23 януари, се заклевам официално да изпълнявам задълженията на временен президент на Венецуела, за да се сложи край на узурпацията", каза Гуайдо пред хиляди свои привърженици в столицата и обеща да организира свободни избори. 

Множеството изпя националния химн и избухна в овации, предаде ДПА. В протестните демонстрации участваха стотици хиляди венецуелци, които призоваваха президента Николас Мадуро да подаде оставка.

Малко по-късно Тръмп съобщи, че признава Гуайдо за временен президент и призова другите западни правителства да признаят Гуайдо, а той се зарече да продължи натиска върху Каракас. Тръмп заяви:

"Днес, официално признавам председателя на венецуелското Национално събрание Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела". Тръмп посочи, че Националното събрание е единствената легитимна власт във Венецуела. 

Американската администрация се готви да направи този ход от момента, когато Мадуро положи клетва за оспорвания си втори президентски мандат преди две седмици, посочва Асошиейтед прес.

Русия, която подкрепя Мадуро, не закъсня да заяви в четвъртък, че чуждестранната намеса във Венецуела може да доведе до кръвопролитие, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва смята Мадуро за законен президент на Венецуела.

"Чуждестранна намеса, особено в сегашната изключително напрегната ситуация, е недопустима. Това е директен път към хаоса и кръвопролитието", посочва в изявление руското министерство на външните работи.

Според Русия Съединените щати напълно игнорират международното право с действията и изявленията си по отношение на властите в Каракас.

Против позицията на САЩ се обявиха също Китай и Сирия, като последната "осъди откритата намеса" на САЩ във вътрешните работи на Венецуела.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган лично се обади по телефона на Мадуро да изрази подкрепата си за него.

Масови протести в Каракас срещу Николас Мадуро.

 

Тази седмица американският вицепрезидент Майк Пенс каза, че Мадуро е диктатор, който не е спечелил президентството със свободни и честни избори.
Тръмп изтъкна днес, че венецуелците "смело са се обявили" срещу Мадуро, за свобода и за върховенство на закона.
Венецуелците излязоха на улиците с искане Мадуро да подаде оставка заради огромната инфлация, недостига на основни стоки и миграционната криза, която раздели семейства, припомня АП.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази надежда, че "цяла Европа ще е единна в подкрепата си за демократичните сили във Венецуела", предаде Франс прес.

"За разлика от Мадуро, парламентът, включително (председателят му) Хуан Гуайдо, имат демократичен мандат от венецуелските граждани", написа Туск в Туитър.

Малко преди това говорителка на Европейската комисия заяви, че Комисията следи внимателно развитията във Венецуела и е в контакт със страните от ЕС и партньорите им.
Шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини призова в изявление за "незабавното започване на политически процес във Венецуела, който да доведе до свободни и надеждни избори в съответствие с конституционния ред".

"Насилието и несъразмерната употреба на сила от силите за сигурност са напълно недопустими и няма да решат кризата. Венецуелският народ има правото да демонстрира мирно, да избира свободно ръководителите си и да определя съдбата си", добави Могерини.

Френското президентство заяви, че Франция се консултира с европейските си партньори преди да обяви позицията си. По-късно представител на Елисейския дворец каза пред Ройтерс, че Франция би признала за президент на Венецуела всеки, който спечели демократичен избор.

"Нашето намерение е да насърчим демократиченпроцес във Венецуела. Франция би признала всеки, който би бил избран в края на такъв процес", каза представителят, цитиран от агенцията. Той отклони въпроса дали страната му би подкрепила европейски санкции спрямо Венецуела.


Германският външен министър Хайко Маас призова страните по конфликта във Венецуела да запазят спокойствие и да се въздържат от насилие, предаде ТАСС.

Независимо от европейската позиция управляващата крайнолява партия СИРИЗА в Гърция излезе с декларация в подкрепа на Мадуро, предаде в. "Катимерини".

До момента подкрепа за Гуайдо като временен президент на Венецуела са изразили Аржентина, Бразилия, Гватемала, Еквадор, Канада, Колумбия, Коста Рика, Панама, Парагвай, Перу, САЩ, Хондурас, Чили и Организацията на американските държави. Мадуро е подкрепян на президентския пост от Боливия, Куба и Мексико, съобщава БТА.