"Барселона" спечели важна битка извън терена - каталунците се сдобиха с един от големите таланти на футбола, Франки де Йонг от "Аякс". 

Общата трансферна цена за халфа е 86 милиона евро. Барса трябва да плати на холандския гранд 75 млн. и още 11 при определени условия, свързани с постижения на клуба и Де Йонг.

Договорът на футболиста е за пет години и половина. За подписа на Франки "Барселона" надделя срещу "Пари Сен Жермен", "Манчестър Сити" и "Ювентус". В последните месеци битката за холандеца бе ожесточена, а в края на 2018-а се смяташе, че той е почти сигурно попълнение на парижани.

21-годишният Де Йонг не е точно продукт на прочутата академия на "Аякс", но там доразвил потенциала си. Той е привлечен през 2015 г. от "Вилем II" и има 65 мача за клуба от Амстердам.

Полузащитникът ще доиграе сезона в "Аякс" и ще се присъедини към "Барселона" през юни. Той е 20-ият холандец, който ще облече екипа на "блаугранас".

А богатите клубове в Европа насочват финални усилия към Матийс де Лихт, връстник и съотборник на Де Йонг. Скоро и той ще смени клуба. Към защитника интерес имат същите клубове плюс "Реал" (Мадрид) и "Ливърпул". 

Засега се е твърди, че в "Барселона" са се отказали от универсалния бранител, а той е пред трансфер в "Манчестър Сити".