Пленумът на ВСС днес окончателно прие от 1 януари 10 процента увеличение върху всички заплати на магистрати и служители в системата, като се актуализират таблицата за възнагражденията и класификаторът на длъжностите. Парите за рангове скачат със 100 лв. за всички.

Това беше и първоначалното очакване от съвета, след като се разбра, че миналата година финансовият министър Владислав Горанов почти без "бой" предвиди въпросното 10-процентно повсеместно увеличение в бюджета за 2019 г.

На 17 януари бе внесен и алтернативен вариант за повишение от 9 членове на съвета (като днес вече Гергана Мутафова спомена 11 души).

С втория предложен вариант се искаше актуализиране за всички магистрати с еднаква номинална стойност от 204 лв. на всички нива в системата. Втората част бе сходна с днес приетата - увеличение на ранговете на магистратите от районните, окръжните и апелативните съдилища, като първи ранг от 100 лв., стане 200 лв., втори ранг от 200 лв. – 300 лв., а трети ранг от 250 лв. – съответно 350 лв.

Днес Гергана Мутафова от прокурорската колегия взе думата да каже, че ще гласува за този вариант, около който са се съгласли въпросните 11 колеги (макар че той всъщност не бе подложен на гласуване, б.р.). После обаче Атанаска Дишева каза, че не са се съгласявали.

Мутафова припомни, че през 2017 г. старият съвет прие увеличение със 7 % и промяна на ранговете, но избухна същият бурен дебат, какъвто са водили и те във вторник в бюджетната комисия - процент или номинално число за всички. (Това е популисткият т. нар. "план Узунов", по името на бившия представляващ ВСС, б.р.)

"Този дебат по никакъв начин не е мръднал и на йота от 2017 г.", каза Мутафова и допълни, че всеки член на ВСС, който е участвал в избори, е отговарял на такива въпроси от магистратурата.

"Трябва да изработим критерии, защото иначе сме обвинявани от различни нива. Аз ще гласувам за този междинен вариант, който ние изработихме, и смятам за правилен, защото ВСС дължи работата по този въпрос да продължи."

Съветът се разбръмча по време на самото гласуване, което набързо беше отворено в момента на изказванията. В делови дух Боян Магдалинчев прикани членовете да гласуват, без да вкарва каквито и да е алтернативни предложения. Получи се единодушен резултат от 24:0 при отсъствието на Лозан Панов.

Иначе членовете се интересуваха днес от "порциони" за съдебната система и какво ги различва от тези на военните, а главният прокурор Сотир Цацаров използва случая да нападне отсъстващия председател на ВКС - че му писал писмо за униформите на военни магистрати, а още нямал отговор.