Европарламентът няма да одобри постигнатото с Лондон споразумение за излизането от ЕС, ако то не съдържа предвидената предпазна мярка за ирландската граница, дори да не се наложи тя да бъде използвана.

Това се казва в становище на Работната група за „Брекзит“ на ЕП. То бе прието след заседание днес.

Групата, оглавявана от белгийския евродепутат Ги Верхофстад, очаква в близките дни Лондон да представи работещи предложения за изход от задънената улица, след като британският парламент отхвърли миналата седмица постигнатото споразумение. Предпазната мярка, известна като backstop, както и цялото споразумение, не подлежат на предоговаряне, се изтъква в становището.

Същевременно Европарламентът приветства решението на британското правителство да отмени таксите за гражданите на ЕС, кандидатстващи да право на пребиваване според британската правителствена схема. Депутатите призоваха страните членкина Съюза да последват примера на Лондони да върнат жеста.

За да може Великобритания да напусне ЕС със споразумение, то трябва да бъде утвърдено от парламента в Лондон и от ЕП. Британският парламент вече отхвърли договора, а ЕС поясни, че предоговаряне не може да се очаква.