Френският автомобилостроител "Рено" има нов президент. Това е досегашният главен изпълнителен директор на производителя на гуми "Мишлен" Жан-Доминик Сенар.

"Рено" потвърди днес назначаването на Сенар за председател на съвета на директорите и на Тиери Болоре за нов главен изпълнителен директор на компанията.

Френското правителство, което с 15-процентния си дял от капитала и 22 на сто от гласовете, е най-големият акционер в "Рено", одобри назначението на Сенар, след като в сряда досегашният президент и главен изпълнителен директор на "Рено" Карлос Гон подаде оставка.

Карлос Гон

По-рано Гон изгуби ръководните си постове и при партньорите на "Рено" в групата "Рено-Нисан-Мицубиши". Той се намира в японски арест и е обвинен в укриване на доходи и злоупотреба със служебни средства. Гон твърди, че е невинен.

Той е създателят на първата в момента по продажби автомобилостроителна група. 64-годишният бразилец от ливански произход преди 20 години създаде партньорството на "Рено" с "Нисан", спасявайки втория по големина производител в Япония от фалит. През 2016 година към групата се присъедини "Мицубиши мотърз", с което групата оглави световната класация по пазарен дял с 10,6 милиона автомобила годишно. "Рено-Нисан-Мицубиши" притежава десет марки, между които Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun, има 470 000 работници и служители и 122 завода на петте континента.

Френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер изрази днес подкрепата на правителство за Сенар, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Пред журналисти в Давос министърът увери, че "той ще бъде отличен председател".

Льо Мер определи като "положителен сигнал" свикването на извънредно общо събрание в "Нисан" в средата на април, за което досега неуспешно настояваше "Рено".


Оставката на Гон "открива нов етап" за автомобилната компания, чийто нов председател ще има мисията да укрепи обединението с "Нисан" и "Мицубиши", заяви в четвъртък говорителят на френското правителство Бенжамен Гриво пред радио "Класик", цитирано от БТА.