Турският президент Реджеп Тайип Ердоган кацна в сряда в Москва с огромен антураж. Спектърът на обсъжданите теми е необхватен. Става дума за двустранните отношения, подобряване на икономическото сътрудничество и оръжейни сделки, но естествено на първо място е Сирия.

След помирението си, което дойде след продължителен ледников период заради свалянето на руски боен самолет, от близо две години Москва и Анкара официално са партньори в Сирия. Сложен съюз, тъй като политическите цели на двете държави в страната, където се вихри гражданска война, са коренно различни.

Битката с терора

Обявената от Ердоган и президента на Русия Владимир Путин битка срещу терора е твърде съмнителна, тъй като двете страни окачествяват като терористични различни групировки. Срещата в Москва беше подчинена на определянето на зоните за влияние в Сирия.

И двамата държавни глави приветстваха като положителна стъпка обявеното от САЩ изтегляне от Сирия. Същевременно Ердоган предупреди, че не бива да се появи вакуум. Ясно е какво означава това. Турция иска да засили присъствието си в Северен Ирак. Русия проявява разбиране относно опасенията на турската страна по сигурността й, но рамката на солидарността е тясна.

Москва приема предприетите от Анкара досегашни мерки в северносирийския кюрдски регион. Но Кремъл винаги е отхвърлял мащабна турска офанзива в района, тъй като залага на кюрдите като партньор в битката срещу ислямистите от Даеш.

Срещата в Москва не излъчи сигнал, че в тази посока нещо се е променило. По време на пресконференцията Путин не даде никакви обещания. Той каза единствено, че преговорите по създаването на буферна зона в пограничния регион ще продължат да се водят между отбранителните министерства.

И разширяване на турското влияние в Сирия не е в интерес на руснаците, тъй като междувременно съюзникът им Асад значително укрепи властта си.

Демилитаризирана зона в Идлиб

Остават и различията за региона Идлиб, който още преди месеци Путин искаше да върне на Асад. През есента на миналата година Путин склони пред Ердоган да не се предприема мащабна офанзива, но оттогава влиянието на джихадистите в Идлиб се засили, а всъщност Анкара беше поела ангажимент да ги изтласка.

Сега Путин предупреди:

“За жалост досега там има много проблеми.”

Било договорено в най-скоро време усилията да бъдат по-добре координирани, за да може в Идлиб да се създаде демилитаризирана зона.

Путин добави, че в никакъв случай примирието не бива да е в ущърб на борбата срещу терора. Нужно било и да се даде взаимен тласък по създадаването на конституционна комисия в Сирия.

Путин и Ердоган обаче трябва да прероговарят по въпроса и с Иран, още един протагонист в региона. Очаква се скоро да се състои тристранна среща на върха, пише в свой анализ австрийският "Дер Щандард".